Slachtoffers van het complotmonster

De 40-jarige Matthew Tayler Coleman uit Californië leek een solide succesvolle gezinsman met zijn vrouw en twee jonge kinderen, tot hij begin augustus zijn zoontje van twee en zijn dochtertje van tien maanden vermoordde. Tegenover de politie verklaarde hij dat hij moest ‘voorkomen dat ze tot monsters zouden uitgroeien’. 

Hij vertelde dat hij ‘verlicht geworden was door QAnon en Illuminatie-complottheorieën’ en ‘visioenen en tekenen had ontvangen dat zijn vrouw reptielen-DNA bezat en doorgegeven had aan hun kinderen’. In de alternatieve realiteit van deze samenzweringstheorieën wordt geloofd dat onze samenleving wordt beheerst door een geheim pedofielennetwerk van leiders, waarvan velen geen echte mensen zijn, maar demonische ‘lizard people’ – ‘hagedismensen’. Coleman was zo geobsedeerd geraakt door dit zieke denken, dat hij het zelfs op zijn gezin projecteerde. Hij verklaarde dat ‘hij wist dat zijn daad verkeerd was, maar dat het de enige weg was om de wereld te redden’.

Sommige reacties veronderstelden dat hij gestoord moest zijn geweest voor hij in zulke gevaarlijke onzin ging geloven, maar kennissen verklaarden juist dat het een gezond en stabiel gezin was. Zij bemerkten pas een verandering toen hij in de ban raakte van de destructieve misleiding van QAnon. Er zijn in de laatste zes maanden in de VS al zes eerdere gevallen geweest van ouders die hun kinderen doodden als gevolg van blind geloof in QAnon. Hoe reageren QAnon-aanhangers op deze gruwelijke daden? Zij wijzen het af als ‘false flags’ – nepnieuws. Dat is hun manier om de realiteit te negeren en hun ‘geloof’ te behouden. 

Bizarre complotideeën verzieken het denken van goedgelovige mensen en zetten hen aan tot krankzinnige daden. Veel aanvallers van het Capitol op 6 januari verklaarden nadrukkelijk aanhangers van het QAnon-geloof te zijn. QAnon’s absolute support voor Trump en Trumps sympathie voor deze beweging waren voor een groot deel van zijn achterban voldoende om dit QAnon-geloof onkritisch te omarmen en zelfs te vermengen met hun christelijk geloof. Recent onderzoek wijst uit dat 27 procent van de evangelische gelovigen in de VS geheel of gedeeltelijk geloof hechten aan QAnon.

De Amerikaanse predikant Jackson Lahmeyer is zo’n fanatiek Trump-aanhanger die openlijk de QAnon-ideeën aanhing. In de voorverkiezingen doet hij nu een gooi naar het senator-schap voor de staat Oklahoma. Maar in juli beging hij een fout. Om zijn familiewaarden te benadrukken presenteert Lahmeyer zich op een verkiezingsposter met zijn dochtertje, dat rode schoentjes draagt. In het QAnon-samenzweringsdenken worden rode schoentjes uitgelegd als ‘een geheim herkenningsteken van het pedofielennetwerk’. Lahmeyer wordt nu bedreigd vanuit zijn eigen cultus en vals beschuldigd van pedofilie en kinderhandel. Hopelijk opent het hem de ogen. Dit ‘rode schoenen’-herkenningsteken is volkomen uit de lucht gegrepen onzin. Maar alle bizarre ‘onthullingen’ van QAnon gelden voor de misleide en begoochelde volgelingen als ‘keihard bewijs’. 

Verscheidene welvaartsevangelisten, charismatische kopstukken en ook ultraconservatieve evangelische leiders stemmen openlijk in met de QAnon-samenzweringstheorieën, maar sinds kort worden zelfs sommigen van hen het doelwit van QAnon. Notoire valse profeet Johnny Enlow, die QAnon-onthullingen gelijkstelt aan zijn eigen ‘profetische inzichten‘, publiceerde onlangs op Facebook een ‘profetische waarschuwing’ dat binnenkort veel beroemde voorgangers en geestelijke leiders ontmaskerd zullen worden als seksueel misbruikers, pedofielen en erger.

Het QAnon-monster begint haar eigen kinderen te verslinden. ‘De dief komt niet dan om te stelen en te slachten en te verdelgen.’ Het is intriest dat zovele argeloze christenen ten prooi vallen of zelfs ten gronde gaan aan deze demonische misleiding.