Waarheid in ongerechtigheid ten onder houden

Een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, samengesteld uit zowel Democraten als Republikeinen, is het onderzoek naar de bestorming van het Capitol op 6 januari begonnen. Die bestorming werd aanvankelijk fel veroordeeld door de Republikeinse partijleiders. Zij hielden zelfs Trump ervoor verantwoordelijk. Maar het is Trump gelukt de partij in een ijzeren greep te houden en nu wringt diezelfde partijleiding zich in bochten om dit onderzoek te ondermijnen.

Republikeinse politici die wel een eerlijk onderzoek eisen, worden door collega’s als paria’s behandeld. Republikeinse parlementsleden proberen nu de bestorming te bagatelliseren. Eén van hen typeerde die gebeurtenis als ‘een toeristenbezoek’. Anderen leggen de schuld bij de Democraten. Het zijn abjecte leugens om de waarheid te verhullen. De meer dan 500 bestormers die tot nu toe zijn gearresteerd, zijn allen Trump-aanhangers. 

Bij de bestorming raakten meer dan honderdvijftig politieagenten gewond, waarvan sommigen zeer ernstig. Vier waren zo getraumatiseerd dat ze zelfmoord pleegden. Politieofficieren die voor de commissie onthutsende getuigenissen aflegden, worden nu door Republikeinse volksvertegenwoordigers en Trump-gezinde media belachelijk gemaakt als ‘watjes’. Veel Republikeinse volksvertegenwoordigers vermijden rapportages en videobewijs van de commissie om de ongewenste feiten te kunnen negeren. 

Onderhand komen steeds meer belastende feiten naar boven, die aantonen dat Trump – als een ware bananenrepubliekpresident – via corruptie zijn verkiezingsnederlaag in een overwinning wilde ombuigen. Trumps trouwe procureur-generaal Bill Barr ruimde half december vorig jaar het veld, omdat hij openlijk verklaarde dat onderzoek door justitie geen bewijs van verkiezingsfraude had gevonden. Barr’s interim-opvolger Jeffrey Rosen werd door Trump zwaar onder druk gezet. Enkele dagen geleden werden transcripten van telefoongesprekken openbaar, waaruit bleek dat Trump Rosen en zijn adjunct Richard Donaghue probeerde over te halen om de uitslag van de verkiezingen zonder bewijs ongeldig te verklaren.

Twee weken geleden kwam naar buiten dat Generaal Milley, de commandant van de gezamenlijke strijdkrachten, kort voor 6 januari spoedoverleg voerde met de commandanten van de verschillende krijgsmachtonderdelen, omdat hij reden had te vrezen dat Trump wilde proberen het leger in te schakelen voor een staatsgreep. Hoe moesten ze reageren om dat te voorkomen?

Nu is schriftelijk bewijs naar buiten gekomen dat Jeffrey Clark, een hoge functionaris op Justitie en fanatieke Trump-aanhanger, een juridisch complot verzon voor de ex-president om de verkiezingsuitslag alsnog te torpederen. Hij stelde een brief op, gericht aan de gouverneur van de staat Georgia, met de opdracht de verkiezingsuitslag van die staat nietig te verklaren op grond van vermeende fraude en arbitrair de overwinning aan Trump toe te kennen. “Zoiets teken ik nooit!” was de verbolgen reactie van procureur-generaal Jeffrey Rosen. Daarop wilde Trump hem ontslaan en vervangen door Clark om toch dat complot uit te voeren. Om dit te verhinderen, dreigde een aantal topfunctionarissen op Justitie direct ontslag te nemen om zo het schandaal te ontmaskeren.

Dankzij de integriteit van Rosen en deze functionarissen – allen Trump-medewerkers – werd een poging tot staatsgreep en een heel ernstige constitutionele crisis voorkomen. Het is alarmerend dat democratie niet meer vanzelfsprekend is in het belangrijkste democratische land ter wereld. Maar het is nog erger dat de partij die morele superioriteit claimt en zegt christelijke waarden te verdedigen, zich zo overgeeft aan leugen en een corrupte figuur als Trump, in een poging de macht te weer te grijpen. Dat getuigt van moreel faillissement. Mocht Trump in 2024 toch weer aan de macht komen door deze perverse steun, dan kan dat de doodsklap voor de Amerikaanse democratie betekenen.