De misleiding van Trumpisme

Donald Trumps claim dat de verkiezing hem ontstolen is en hij eigenlijk de rechtmatige president is, blijft het nieuws in Amerika bezighouden. Republikeinse leiders durven er niet duidelijk tegenin te gaan uit angst voor stemmenverlies. Een deel van hun kiezers prefereert immers de Grote Leugen boven de waarheid. Dit ‘Trumpisme’ splijt de samenleving en ondermijnt de democratie. Amerikaanse veiligheidsdiensten uiten hun zorgen dat het kan leiden tot nieuw politiek geweld zoals dat van 6 januari. Het ondermijnt ook de Republikeinse partij. 

Onlangs werd voormalig vicepresident Mike Pence op een politieke conferentie van conservatieve christenen door sommigen luidkeels uitgescholden voor verrader. Trump-gelovigen verwijten hem dat hij Trumps oproep niet had opgevolgd om op 6 januari als voorzitter van het Congres de goedkeuring van de verkiezingsuitslag tegen te houden. Dat kon Pence helemaal niet in zijn puur ceremoniële functie. Maar Trump maakte hem tot zondebok. Dat werkte als een rode lap op een stier voor de fanatieke Trump-gelovigen. Onder luid geschreeuw van ‘Hang Mike Pence!’ en ‘Dood aan Mike Pence!’, bestormden zij het Capitol. 

Niet alleen Mike Pence ervoer de ernstige gevolgen van Trumps Grote Leugen. In verscheidene staten werden hoge Republikeinse functionarissen en hun gezinnen bedreigd, omdat zij verklaarden dat de verkiezingen correct verlopen waren. Ondanks alle rechtszaken waarin claims van fraude afgewezen werden en alle nieuwe bewijzen ten spijt, blijft de fanatieke Trump-aanhang geloven in de Grote Leugen. 

De staat Michigan stelde een door Republikeinen geleide commissie in om Trumps claims van verkiezingsfraude te onderzoeken. Het uitgebreide rapport dat eind juni verscheen, concludeert dat alle claims van fraude ongegrond zijn en gebaseerd op leugens. Het rapport uit vernietigende kritiek richting de personen die deze leugens verspreidden, zoals Trumps advocaat Rudi Giulliani, bekende christelijke Trump-supporters als Mike Lindell en de ex-president zelf. Die valse claims hadden de staatsveiligheid in Michigan ernstig in gevaar gebracht. Het rapport roept daarom terecht op tot een strafrechtelijk onderzoek.

William Barr, de voormalige Procureur-Generaal onder Trump en één van zijn loyaalste supporters, stapte half december vorig jaar op, nadat hij op grond van onderzoek door zijn ministerie verklaarde dat de verkiezingen eerlijk verlopen waren. In een interview in dagblad The Atlantic van 27 juni j.l. herhaalt Barr met een krachtterm dat Trumps claims van verkiezingsfraude ‘absolute kolder’ waren en de advocaten van Trump een stelletje clowns. En hij verhaalt hoe Trump in december razend reageerde toen hij benadrukte dat dit de waarheid was. “Je haat Trump zeker!” was Trumps reactie geweest. Trump en zijn volgelingen leven vanuit een ontkenning van de waarheid.

Wat we zien ontstaan is een Trump-religie met geloof in de verkiezingsfraude als eerste artikel van haar ‘geloofsbelijdenis’. Een tweede ‘artikel’ is dat Trump dit jaar nog als president terug zal keren in het Witte Huis. Dat komt uit de koker van de complotbeweging van QAnon, die stelt dat dit in augustus gaat gebeuren.  Dit ‘geloofsartikel’ wordt ook fanatiek verdedigd door enkele valse profeten van de charismatische beweging zoals Johnny Enlow. Hij waarschuwt dat wie afvalt van Trump, Gods tegen zich krijgt.

Amerikaanse conservatieve christenen hadden een deal gesloten met een totaal foute en immorele presidentskandidaat om hun behoudende agenda uitgevoerd te krijgen in ruil voor hun absolute steun in de verkiezingen. Door zich aan hem te verbinden, gaan ze nu ook mee in zijn val. Langzaam schuiven zij op naar een rechtsextremisme, waar vertrouwen op God vervangen wordt door ‘heilige oorlog’. Dat maakt hen ongeloofwaardig en brengt ook de conservatieve agenda in diskrediet. Ze bereiken het tegenovergestelde van wat ze zochten.