Trots en polarisatie

De verkiezingsdebatten heb ik deze keer allemaal laten schieten. Dat ‘jezelf verkopen’ bezorgt me altijd een soort plaatsvervangende schaamte. Lieve mensen, houdt er toch mee op. Zeg gewoon wat je te zeggen hebt. En dan hebben we het nog niet over het vliegen afvangen. Soms lukken de trucjes, nou gefeliciteerd dan. Die arme partijleiders worden omringd door professionals die al het echte leven eruit persen. Ik ga mijn tijd er niet aan vermorsen. Ik blader de volgende dag de krant wel even door om te zien hoe het afgelopen is.

Maar op de verkiezingsavond zit ik aan de buis gekleefd. Te beginnen met de polls. Oei, dat komt hard aan. Veel vreugde en veel pijn. Gejuich bij de VVD en D66. Bij de opnieuw grootste partij hoorde ik iets te vaak en te hard het woord ‘trots’ vallen. Het deed pijn aan mijn oren. Ik heb altijd respect voor de gewoonheid van Rutte, maar deze keer lukte het hem niet helemaal. Bij herhaling verklaarde hij ‘supertrots’ te zijn. ‘Trots’ is een woord dat gewoon niet deugt. De dichter Willem Jan Otten noemde het een borstkloppend woord. Met ‘trots’ wijs je naar jezelf. Ik was niet echt blij met de grote overwinning van D66, maar Kaag was de enige die ik het woord ‘dankbaar’ hoorde uitspreken. Dat woord deugt wel. Dankbaar wijst van je af. Het succes komt ergens anders vandaan.

De klap voor het CDA was geen verrassing. Ze hebben eigenlijk niets goed gedaan. Het begon met een verwarrende leiderschapsstrijd. Daarna bracht de uiteindelijke leider alle onderwerpen voor het voetlicht, behalve de onderwerpen waar het bij het CDA over hoort te gaan, zoals normen en waarden. Het was bij het CDA een gekke campagne met veel gevoel voor de tijdgeest. Zelfs het kostbaarste kleinood – de vrijheid van onderwijs – ging op het offerblok. Het stemt treurig om de ondergang van de christendemocratie gade te slaan.

Als je eigen partij geen profiel meer heeft, waar stem je dan op? Natuurlijk op een partij die wel een sterk profiel heeft, zoals Forum voor Democratie. Het probleem is dat je ook duidelijke gelegenheidsprofielen hebt en dat Forum daar een heel duidelijk voorbeeld van is. Ja, ze geloven niet in corona en nog een heleboel andere dingen geloven ze niet. Daarentegen geloven ze de meest wonderlijke dingen weer wel. Baudet lijkt duidelijk op Pim Fortuin. Een ondefinieerbare pias, die het ver schopt, maar het niet lang volhoudt. Handig is Baudet zeker, bijvoorbeeld door zich de hele verkiezingsavond verborgen te houden.

Echt scherp vond ik de commentatoren niet. Telkens vroegen ze zich verwonderd af waar Baudet toch zat. Hij had nog wel gewonnen en was nochtans in geen velden of wegen te bekennen. Het wilde kennelijk niet doordringen dat Baudet weer een spelletje met hen aan het spelen was. Hij liet weer even heel duidelijk zien dat hij schijt heeft aan de media. Hij probeert duidelijk Trump te imiteren. In de campagne liep hij ook al met zo’n baseballpetje op. Dat verstoppertje spelen was wel twee vliegen in een klap. Weer even alle aandacht en niet onbelangrijk, hij hoefde ook geen moeilijke vragen te beantwoorden. De politici die zich vooral tot Twitter beperken zijn gewoon te bang voor confrontatie met de waarheid. Al die moeilijke vragen van journalisten, dan moet je ook nog na gaan denken.

Dan is er nog een klein handje vol nieuwkomers. Dat is vooral afwachten. Duidelijk is dat de polarisatie blijft toenemen. Het lijkt me voor de kleine christelijke partijen geen eenvoudige zaak om tussen al het populistisch en seculier geweld het hoofd koel te houden. Hopen en bidden dat ze zich niet laten meeslepen. Trouw vindt ten slotte zijn beloning.