Bezemsteelgeloof

Zal op 4 maart (morgen) de ‘grote omslag’ voor Amerika en de wereld komen? Honderdduizenden Amerikaanse QAnon-gelovigen verwachten dat het leger dan ingrijpt en Trump herstelt als president, en dat Biden en zijn Democratische kliek gearresteerd zullen worden. Alhoewel, sommigen worden onzeker en wijzen op 20 maart als tweede mogelijkheid. 

Trump-supporters bereiden momenteel een nieuwe grote demonstratie in Washington voor en sommige winkelbedrijven spijkeren hun ramen weer dicht. Het Capitol is veranderd in een zwaarbewaakt fort. De prijzen in het Trump Hotel zijn voor maart verdrievoudigd, want voor Trump is politieke onrust vooral een goed verdienmodel. 

Waarom 4 maart? QAnon orakelt over een vermeende wet uit 1871 waarmee de Amerikaanse federale regering illegaal te veel macht gegrepen zou hebben. Daarom zouden alle presidentsverkiezingen sinds 1871 illegaal zijn. En omdat inauguraties oorspronkelijk op 4 maart plaatsvonden, moet dat nu weer gebeuren met Trump, niet als 45ste maar als 19de president; illegalen tellen immers niet. Wat ze niet beseffen, is dat deze redenering Trumps eerste presidentschap ook illegaal maakt.

Afgelopen week werd Trump op de grote CPAC-conferentie door een idolaat publiek van conservatieve politici toegejuicht en weer op het schild gehesen. Een goudkleurig Trump-beeld bekroonde de gelegenheid. Het was niet echt van goud maar van glasvezel, en hol – een onbedoelde maar toepasselijke metafoor. De krachtige Republikeinse anti-Trump stemmen van januari lijken uitgerangeerd. De partij heeft gekozen voor het Trumpisme. In een ophitsende toespraak herhaalde Trump de leugen dat hij de verkiezingen eigenlijk gewonnen had en zweepte zijn achterban op in hun onrealistische verwachtingen. 

Veel ultraconservatieve christenen en vooral veel charismatische gelovigen in Amerika volgen ook QAnon. Zij vormen de fanatieke achterban van Trump. Hun profeten verklaren dat God Trump als ware president erkent en Biden verworpen heeft. En ja, wie durft God tegen te spreken? ‘Heel binnenkort’, maar in ieder geval nog in 2021, zal God Trump in zijn ‘rechtmatige’ positie herstellen. Door uitblijven van resultaat worden ze toch wat onzeker. Ze noemen geen harde data meer en grijpen naar ‘krachtigere middelen’ in de geestelijke strijd, zoals het blazen van de sjofar en met een staf op de grond stampen terwijl ze proclameren dat Trump terugkomt.      

De zelfverklaarde ‘zieneres’ Kat Kerr is wellicht de meest bizarre vertegenwoordiger van deze profetengekte. Maar juist haar categorische ontkenning van de realiteit heeft haar profetische ster doen rijzen in charismatische kringen. Zij is nu een vaste gast op Elijah Streams van Steve Schulz en bij Flashpoint van Kenneth Copelands Victory Channel, waar zij optreedt met de ‘grote profeten’ als Lance Wallnau en Hank Kunneman en Mario Murillo. Dit zijn kanalen met honderdduizenden kijkers. 

Kat Kerr claimt ‘een pakhuis van openbaringen’ te zijn en wel duizend keer in de hemel te zijn geweest. Op internet beantwoordt ze nieuwsgierige vragen over de hemel en mensen benaderen haar met boodschappen voor overleden familieleden. Samen met Steve Schulz van Elijah List riep zij alle gelovigen op tot de magische rite van het stampen met de staf om Trump terug te halen. Wat als je geen staf hebt? “Het kan ook met een bezemsteel.” Een bezemsteel? Welke associatie roept dat op? Dit magische bezemsteelgeloof heeft absoluut niets met het Evangelie te maken. 

Trumpisme heeft Amerika voorgoed veranderd. De combinatie van QAnon complot-denken en valse profetieën maakt dat miljoenen Amerikanen de relatie met de werkelijkheid verliezen. Elk bewijs of suggestie dat de verkiezingsuitslag correct was, komt voor hen per definitie uit de koker van de duivel. Dit zal ordelijk verloop van en vertrouwen in toekomstige verkiezingen op voorhand ondermijnen.