God gebruikte een atheist

Donderdagavond werd het lang verwachte onderzoeksrapport van Ravi Zacharias International Ministries (RZIM) naar buiten gebracht over het gedrag van de vorig jaar overleden Ravi Zacharias. Zoiets lees je niet met droge ogen. Hoewel inmiddels bekend was dat de beroemde apologeet een dubbelleven leidde, wisten we alleen van een handje vol vrouwen die door hem misbruikt waren en van zijn vele leugens over zijn academische verworvenheden. 

Toch kwam het niet als verrassing voor mensen die dit soort gevallen volgen. Een man met een onkreukbare reputatie als christelijke denker, die door iedereen op handen gedragen wordt, de wereld overreist, over miljoenen dollars kan beschikken, geen verantwoording hoeft af te leggen, jonge vrouwen mee op reis neemt om hem massages te geven, en een bewezen gebrek aan persoonlijke integriteit – dan kun je wel op je vingers natellen waar dat toe leidt. In dit geval honderden slachtoffers over de hele wereld. Misbruik en verkrachting, en dat alles gedaan in de naam van Jezus, gefinancieerd door goedgelovige christenen. 

RZIM heeft in een ontroerende verklaring haar fouten toegegeven, onder andere het publiek zwartmaken van Lori Anne Thompson, het eerste slachtoffer dat al in 2017 naar voren kwam. Zij werd door Zacharias en zijn organisatie publiekelijk aan de schandpaal genageld als leugenaar en afperser. Het heeft haar leven verwoest, zoals ze uitspreekt in deze persoonlijke verklaring. 

Het is echter nog maar een paar maanden geleden dat RZIM helemaal niet wilde toegeven dat Zacharias een misbruiker was, zelfs niet nadat er een handjevol vrouwen met verhalen was gekomen. Ze ontkenden de verhalen, suggereerden dat de vrouwen ‘aangemoedigd’ waren om dit soort onzin te vertellen. Abdu Murray, een van de topleiders binnen RIZM, stelde zelfs voor om iemand in te huren (een ‘rough cop’) om in het verleden van de slachtoffers te duiken om hen in diskrediet te brengen en te intimideren. Dit duivelse plan ging niet door, want een paar dappere mensen vonden de verhalen iets te geloofwaardig om ze glashard te ontkennen en drongen aan op een echt onderzoek. 

Maar hoe waren die verhalen eigenlijk naar buiten gekomen? Dat brengt ons bij de atheist Steve Baughman. Hij was geinteresseerd in argumenten voor het christelijk geloof en volgde het werk van apologeten waaronder Zacharias. Als snel kwam hij erachter dat Zacharias loog over zijn academische verworvenheden. Hij confronteerde de organisatie en in plaats van het te erkennen en excuus te maken, werd hij de deur gewezen en communicatie geblokkeerd. Dit deed hem vermoeden dat er meer aan de hand was. Als advocaat wist hij hoe hij feiten boven de tafel moest krijgen. Hij deed jaren onderzoek en schreef een boek ‘Cover-Up in the Kingdom’. Christelijke leiders maakten hem belachelijk, negeerden hem of stelden dat hij een atheist was die een man van God kapot wilde maken. Niemand confronteerde Zacharias en hij stierf en werd begraven als ‘de C.S. Lewis van onze tijd’. 

De eer waarmee hij begaven werd, was zo pijnlijk voor een van zijn slachtoffers, dat ze besloot haar verhaal te vertellen. Haar reden: ‘zodat andere slachtoffers weten dat ze niet alleen zijn’. Maar aan wie kon ze haar verhaal vertellen? Ze ging googelen en zag hoe Lori Anne Thompson door RZIM en christelijke leiders was besmeurd. Uiteindelijk kwam ze terecht bij atheist Steve Baughman. Hij luisterde naar haar, geloofde haar en maakte een video over wat ze vertelde. Christianity Today pakte het verhaal op en deed verder onderzoek, waarbij nog meer slachtoffers gevonden werden. Uiteindelijk moest RZIM wel met een eigen onderzoek komen. Er zijn talloze lessen en waarschuwingen te trekken uit het verschrikkelijke verhaal van Ravi Zacharias. Maar dit is er een die we niet mogen vergeten. Als iemand ons vertelt dat ze door een christelijke leider misbruikt zijn, mogen we dat nooit zonder grondig onderzoek afdoen als leugens. Voor elke vrouw die haar verhaal vertelt, zijn er velen die het niet doen. Je ziet altijd maar een topje van de ijsberg. Hoeveel vrouwen hadden ‘gered’ kunnen worden als Lori Anne was geloofd? Waarom moest God een atheist gebruiken om waarheid en gerechtigheid te brengen voor talloze, door een evangelist misbruikte vrouwen? Dit was onze taak. Dit is onze taak.