Een hele grote sekte

De inauguratie van Joe Biden was voor één groep Amerikanen een dag van verwarring. Tot het laatste ogenblik rekenden QAnon-complotdenkers, waaronder veel christenen, op een plotselinge omslag. ‘Q’ had beloofd dat ‘De Storm’ zou uitbreken en ‘het Plan’ uitgevoerd zou worden. Trump zou ‘geheime dossiers’ openbaar maken met het bewijs over het mysterieuze ‘pedofielennetwerk’ van de ‘deep state’ geleid door Democratische leiders. Ook zou ‘definitief’ bewijs van verkiezingsfraude geleverd worden. ‘Q’ voorspelde dat Trump een staat van beleg zou uitroepen en dan deze ‘misdadigers’ berechten en executeren. Maar de beloofde ‘Storm’ schoof telkens weer op, terwijl de benevelde Trump-aanhangers amechtig smachtten naar de verlossende ontknoping. 

De QAnon-voorspellingen liepen parallel aan de ‘openbaringen’ van de ‘apostelen en profeten’ van de charismatische beweging. Trump zou wachten tot het laatste moment, zodat zoveel mogelijk ‘misdadigers’ (anti-Trumpers) geïdentificeerd en opgepakt konden worden. Het zou leiden tot een ‘Groot Ontwaken’. Dit was het rotsvaste geloof van misleide QAnon ‘gelovigen’, bestaande uit extreemrechtse Republikeinen en helaas veel conservatieve en charismatische christenen. 

Dit onwrikbare geloof verklaart hoe tientallen bestormers van het Capitol zo dom konden zijn hun misdaden ‘live’ op internet te streamen, wat resulteerde in een opsporingsfeest voor de FBI. Trumpisten voeren blind op de leugens van ‘Q’ en de ‘profeten’, en meenden dat dit ‘de Storm’ was waarin Trump alles recht zou zetten. Dat blijkt uit interviews met gearresteerde bestormers. Velen ervoeren Trumps ophitsende rede op 6 januari als aanvalskreet. De bestorming leek de vervulling van hun hoop.

Arme, misleide dwazen. Sommige gearresteerden rekenden op gratie van Trump. Immers, zelfs na het debacle van 6 januari verzekerden ‘Q’ en veel ‘profeten’ dat Trump op 20 januari alsnog de macht zou grijpen. Toen ook dat niet gebeurde, was de ontreddering groot. Een aantal QAnon-volgers viel van het ‘geloof’ af. Een ander deel radicaliseert, volgens nieuwsberichten, nog meer en zoekt aansluiting bij gewapende extreemrechtse groeperingen, waar ze bevestiging voor hun angsten en haatgevoelens vinden. Een fanatiek deel, waaronder de charismatische aanhangers van Trump, verwacht dat God Biden alsnog zal vervangen door Trump, al verplaatsen sommigen hun hoop voor alle zekerheid naar een herverkiezing van Trump in 2025. Dit is geen kleine randgroep, maar omvat miljoenen ‘Trump-gelovigen’. Zij vertoont alle kenmerken van een sektarische beweging.

Deze groep vindt wellicht een thuis in de nieuwe politieke partij die Trump overweegt op te richten: de ‘Patriot Party’. Analisten voorspellen dat voor de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis een derde partij succesvol kan worden en zelfs op 25% van het electoraat kan rekenen. Deze partij zal bestaan uit de meest rechtse flank van de Republikeinse partij, veel evangelische en vooral charismatische christenen, maar ook extreemrechtse ‘white supremacy’ groeperingen. 

‘Q’ en met hem de valse profeten van de charismatische beweging hebben miljoenen Amerikanen betoverd en gemanipuleerd met gevaarlijke leugens en manipulatieve ‘openbaringen’.  Zij zijn de band met de realiteit kwijtgeraakt, waardoor de weg terug bijna onvindbaar is. Sommige ex-QAnon-gelovigen vertellen op internet hoe ze zich ontworstelden aan de greep van dit sektarische denken. Sektes zijn onberekenbaar. Denk aan sekteleider Jim Jones die meer dan duizend volgelingen in een gezamenlijke zelfmoord leidde. De bestorming van het Capitool valt in een soortgelijke categorie. Extremistische politiek gecombineerd met ontspoord christendom vormt een giftig mengsel. Wat kan er nog meer gebeuren als deze misleide massa de speelbal blijft van gewetenloze leiders en manipulerende valse profeten?