Waarzeggers en leugenprofeten

“We hebben heel wat te bespreken [..] over wat God zegt over deze situatie…” Dit zei Gene Bailey op 7 januari op Victory Channel (van welvaartsevangelist Kenneth Copeland) naar aanleiding van de bestorming van het Capitol in Washington. 

Dan verwacht je wellicht dat ze gaan luisteren naar wat Gods Woord zegt. Niets was minder waar. Het ging om woorden van ‘profeten’ Lance Walnau, Mario Murillo, Dutch Sheets, Hank Kunneman en Kat Kerr. Gods eigen Woord bleef dicht. Hun openbaringen vielen samen met complottheorieën van verkiezingsfraude en ze blijven volhouden dat Trump alsnog zal winnen. Ze putten moed uit een cryptische profetie van ‘profeet’ Chuck Pierce, dat er op 18 januari iets groots gaat gebeuren. Wat, dat weet hij niet precies. 

Eerder vertelde Lance Walnau op Victory Channel dat de aanval op het Capitol in scène was gezet door de ‘deep state’ en niet door Trump-aanhangers maar door Antifa en Black Lives Matters was uitgevoerd. Als ‘bewijs’ toonde hij twee foto’s van de ‘Bison man’ Jake Angeli. De ene is de bekende foto in het Capitol en op de andere zie je Angeli tijdens een Antifa-demonstratie. Maar deze laatste foto was heel manipulatief ‘geknipt’, want de oorspronkelijke foto (ook op internet te vinden) laat Angeli duidelijk zien als tegendemonstrant met een QAnon-bord in zijn hand. 

Walnau pleegt gewoon bedrog. Hij drukt de kijkers op het hart vooral de gewone nieuwskanalen te vermijden, omdat die ‘alleen nepnieuws brengen’. Begrijpelijk. Valse profeten willen niet ontmaskerd worden. ‘Profeet’ Rick Joyner gebruikt dezelfde goedkope leugens en hij beschuldigt de Republikeinse partij dat ze Trump en het Amerikaanse volk verraden hebben, door Trumps valse claims van verkiezingsfraude niet meer te steunen. Het verraad van een poging tot staatsgreep telt blijkbaar niet.

Waarom gaan deze charlatans zover in hun waanzin? Zij zweren trouw aan het product van hun eigen profetieën. Op 30 oktober 2016 was Trump in een kerkdienst in Las Vegas waar een ‘profetes’ ‘Gods woorden’ over Trump channelde: “Jij bent Mijn geliefde zoon in wie Ik Mijn welbehagen heb.” Trump glom! Iedereen met een korreltje geestelijk inzicht kon weten dat dit vals en godslasterlijk was. Miljoenen Amerikaanse christenen zijn door zulke deze valse profeten verleid tot een gevaarlijke verering van Trump. 

Op 9 januari reed ‘profeet’ Dutch Sheets naar Washington ‘samen met de aartsengel Michaël’ om daar een legermacht engelen vrij te zetten, die Trump alsnog de overwinning moet geven. Hij trekt de vergelijking met de burgeroorlog. Toen ging het tegen de slavernij, nu tegen abortus, is zijn rechtvaardiging. Valse profeet Rick Joyner riep enkele maanden geleden al op tot een echte burgeroorlog. Door hun opruiende valse profetieën en hun grote invloed op een grote fanatieke, misleide achterban, zijn zij medeverantwoordelijk voor het geweld van 6 januari en het geweld dat we de komende weken gaan zien. 

Ook Dr. Willem Ouweneel identificeerde een groot aantal profeten met deze valse profetieën. Er is zelfs een boek, waarin honderden hiervan ter bevestiging van Trump zijn opgeschreven.  Er is bijna geen tegengeluid in de charismatische beweging. Alle bovengenoemde valse profeten hebben lijntjes naar evangelisch-charismatische gemeentes in Nederland, die de dwalingen van het welvaartsevangelie en de Kingdom Now-leer hebben omarmd of zelfs aangesloten zijn bij netwerken van deze namaak ‘apostelen en profeten.’ Je herkent ze aan hun extreme genezingsboodschap, Word of Faith-leringen en vaak aan woord ‘Kingdom’ in de namen van hun activiteiten. Deze crisis moet de charismatische beweging aanzetten tot bezinning op haar gevaarlijke weg. Is Trumps val misschien ook Gods middel om deze leugenprofeten en dit nepchristendom te ontmaskeren? In Jesaja 44:25 zegt Hij: “Ik ben de HERE [..] die ‘de tekenen der leugenprofeten tenietdoe, en waarzeggers als dwazen aan de kaak stel.”