Nog maar het begin

‘…its only the beginning of our fight to make America great again!’ Trump laat er zelfs in zijn verklaring dat hij een vreedzame overdracht van de macht zal waarborgen, geen twijfel over bestaan. Amerika is nog niet van hem af. De verkiezingen zijn ‘gestolen’ en de strijd gaat door. 

Daags na de chaotische toestanden in het Capitool, waren er verschillende christelijke leiders die opriepen tot vreedzaamheid en gebed. Zoals Franklin Graham, zoon van Billy Graham, die Trump onvoorwaardelijk gesteund heeft en meeging in het hele leugencircus van de ‘gestolen’ verkiezingen. Een andere leider, Albert Mohler van de Zuidelijke Baptisten, sprak zijn afschuw uit over wat er gebeurd was. Hij had het nooit zien aankomen. Toch geeft hij aan geen spijt te hebben voor zijn keuze voor Trump, en het gebruiken van zijn aanzienlijke invloed om ook anderen daartoe op te roepen. 

Zij en talloze andere christelijke leiders die niet alleen waarschuwingen negeerden, maar ook Trump promootten als de man van God, dragen een zware verantwoordelijkheid voor het uitbreken van onlusten gisteren. En wat zal er nog volgen? De leugengeest gaat niet zomaar terug in de fles. 

Amerika heeft door het supporten van Trump demonen opgeroepen die gedeeltelijk uit het zicht verdwenen waren. Geesten van racisme, antisemitisme, geweld, machtswellust en leugen. Het electoraat werd een toekomst voorgeschilderd waarbij het ‘oude vertrouwde’ Amerika, waar de welgestelde blanke man het voor het zeggen heeft, weer groot zou worden. De waarheid werd er voor verdraaid, verborgen en vermoord. Deze demonen waren nodig om Trump aan de macht te helpen en te houden. En ze zullen in de toekomst nodig zijn om zijn diep racistische en totalitaire beweging op stoom te houden. 

Het lastige van demonen is dat je ze wel op kunt roepen, maar dat ze niet zomaar weer weggaan. Je kunt ze ook moeilijk controleren. De politieke en geestelijke leiders die meegegaan waren met alle verkiezingsleugens, zijn nu totaal verrast dat hun woorden een uitwerking hebben gehad en daadwerkelijk leiden tot geweld. Ze wilden wel de macht, het aanzien en het geld dat hun steun aan Trump garandeerde, maar nee, dit hadden ze niet zo bedoeld. De echte profeten – waaronder veel zwarte gelovigen, die hier keer op keer voor gewaarschuwd hebben – werden genegeerd. 

Trump lijkt minder naïef. Hij gaf zijn zegen aan de relschoppers en gooide nog wat olie op het vuur. Als hij niet de officiële macht kan hebben om het land te leiden, dan kan hij in elk geval de onofficiële macht hebben om ervoor te zorgen dat niemand anders het land kan leiden. En de chaos die ontstaat bij zijn vertrek, kan hij gebruiken om in 2024 nogmaals zichzelf te positioneren als de ‘strong man’ die Amerika moet gaan redden. Gisteren konden we even zien wat de geestelijk machten waar Trump en hun aanhangers mee spelen in hun mars hebben. Het democratisch proces werd letterlijk aangevallen. Er vielen doden. Er waren mensen die T-shirts met de neonazislogan ‘6MWE’ (zes miljoen was niet genoeg) erop. Er werd een galg opgericht, een verwijzing naar de verschrikkingen van het lynchen van de zwarte bevolking. Allerlei christelijk-nationalistische slogans en symbolen (‘JESUS 2020’ en Amerikaanse vlaggen in de vorm van een ichtusvis) waren duidelijk aanwezig. QAnon-aanhangers schreeuwden hun complotten in het rond. Ze gingen uiteindelijk met de zegen van Trump naar huis. Maar waarschijnlijk maar voor even.