De grootste in schande

Het is Trump gelukt! Terwijl het Congres gisterenmiddag in Washington vergaderde om de winst van Biden te bevestigen, heeft Trump zijn fanatieke aanhang zover weten op te zwepen dat ze het complex van de volksvertegenwoordiging bestormden. Ze liepen de bewaking omver, braken de ramen, drongen naar binnen. Er werd zelfs geschoten. Een vrouw kwam daarbij om. Later vielen er nog drie doden. Een politieman werd afgevoerd in een ambulance. Er waren meer dan 50 gewonden. De volksvertegenwoordigers moesten vluchten. De senaatszaal werd ingenomen door deze huisterroristen. Ze drongen door tot de kantoortjes van de parlementsleden. Hoe kwam het zover in de VS?

Al wekenlang hitst Trump op kwaadaardige wijze zijn verdwaasde aanhang op met complottheorieën en leugenverhalen over verkiezingsfraude. Onder zijn aanhang zijn veel extreemrechtse groeperingen en neofascistische milities die graag in actie willen komen. Rechtbanken, maar ook Republikeinse autoriteiten in staten waar Trump fraude claimt, hadden keer op keer bevestigd dat de verkiezingsuitslag correct was, maar misleide Trump-fanaten geloven liever de leugen. 

Gisteren, tijdens de gezamenlijke zitting van de senaat en het huis van afgevaardigden, was er een door Trump georganiseerde demonstratie. In een opzwepende toespraak verklaarde hij zijn nederlaag nooit te accepteren en riep zijn aanhangers op naar het Congresgebouw te gaan. En beloofde dat het dan een ‘sad day’ – een trieste dag – zou worden als de vicepresident en de senaat de verkiezing niet zouden saboteren. 

De bewaking leek volkomen verrast. Onbegrijpelijk, want er was al veel gespeculeerd over geweld op 6 januari. Vreemder was het, dat het enkele uren duurde voor er versterking kwam. Daarvoor was ingrijpen vanuit het Witte Huis nodig, maar dat bleef uit. Trump volgde alles op tv en twitterde er lustig op los. Pas na lang aandringen van zijn staf om in te handelen, zette hij een videoboodschap op twitter waarin hij zijn aanhang prees voor hun trouw, bevestigde dat ze gelijk hadden, dat de verkiezingen ‘gestolen waren’, maar hij verzocht hen nu naar huis te gaan. In plaats van hun gedrag te veroordelen, prees hij hen. 

Trumps twitterberichten bevatten geen wijze woorden van een verstandige leider, zoals je verwacht in een crisissituatie, maar manipulerende leugentaal van een volksmenner. Hij is niet geïnteresseerd in ‘orde en recht’, zoals hij graag claimt, maar alleen in macht en eigenbelang. Dit benadrukte nogmaals het totaal verdorven karakter van deze president. Twitter blokkeerde uiteindelijk Trumps twitteraccount voor 12 uur uit veiligheidsoverweging.

Dit geweld was waar Trump op hoopte, wellicht met de gedachte dat hij zou kunnen ingrijpen en alsnog het presidentschap behouden. Hij heeft chaos en verdeeldheid veroorzaakt in de Republikeinse partij, die door haar steun aan Trump haar moreel kompas kwijt is. En dat is het allerergste, want het grootste kiezersblok van die partij is juist de Evangelische beweging, die Trump tot op het laatst bleef steunen. Met name de charismatische ‘apostelen en profeten’ en welvaartsevangelisten die dachten met Trumps hulp Gods Koninkrijk te realiseren in Amerika, volgden hem in het complotdenken en zijn leugens van verkiezingsfraude. Hun onverdeelde steun voor deze gewetenloze president zal resulteren in een diepe argwaan en antipathie tegen de evangelische beweging. Hun steun aan Trump bracht Gods Koninkrijk niet dichterbij. Integendeel. Het geeft juist de vijanden van Christus gegronde aanleiding tot lasteren.  

In de loop van de avond kon een grote politiemacht het Capitol-complex weer onder controle krijgen. Een avondklok werd ingesteld in Washington. De volksvertegenwoordigers besloten hun werk af te maken. Bidens overwinning werd bevestigd. Maar het is nog niet voorbij. Toen de politie de opstandelingen – met hun ‘Make America Great Again’ petjes op – rond het Witte Huis begon weg te drijven, pochten ze vol trots over ‘wat ze voor elkaar hadden gekregen’ en beloofden terug te komen. Zeker, Trump heeft Amerika weer grootste gemaakt, dit keer in schande. Hij heeft zijn waanzin bewezen. En een cynische wereld lacht Amerika uit.