Het zinkende schip

De procureur-generaal van het Amerikaanse Openbaar Ministerie, William Barr, verlaat het zinkende schip. Gisteren (1 december) verklaarde hij in een interview dat het Openbaar Ministerie geen bewijzen heeft gevonden van enige fraude op een schaal die de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen kan beïnvloeden. Zijn uitspraak is desastreus voor de Trump-campagne, maar is voor de fanatieke kern van Trumps aanhang alleen maar een bewijs dat ‘het complot’ zich tot vlakbij Trump uitstrekt. Barr was juist één van de meest loyale Trump-supporters, die al zijn opdrachten – ook de heel bedenkelijke – voetstoots uitvoerde. Blijkbaar beseft Barr dat het uiteindelijk schadelijk voor hemzelf en het land zal zijn, als hij de president met zijn totaal ongegronde claims van massale fraude blijft steunen. Maar Trump herhaalde prompt diezelfde avond op Twitter zijn bizarre aanklachten en complottheorieën.

Dat Trumps paranoïde gedrag gevaarlijk is, wordt steeds duidelijker. Hij valt elke Republikeinse gouverneur en wetgever aan die bevestigt dat de verkiezingen in hun staat eerlijk verlopen zijn. Ook rechters die zijn aanklachten ongegrond hebben verklaard vanwege gebrek aan bewijs, bejegent hij op diezelfde manier. Daaronder zijn ook conservatieve rechters, die Trump zelf heeft aangesteld. Al deze mensen zijn nu, in de ogen van Trump en zijn aanhang, schuldig aan verraad. “Ik houd me aan de wet,” reageerde de gouverneur Kemp van Georgia op die beschuldigingen, maar blijkbaar is dat nu levensgevaarlijk in het Amerika van Trump. Hoge Republikeinse wetgevers in cruciale ‘Republikeinse’ staten, zoals de staatssecretaris van Georgia, worden nu met de dood bedreigd, omdat zij niet meewerken om de winst toch aan Trump te geven.  

De Republikein Chris Krebs, het hoofd van de afdeling van het Departement van Binnenlandse Veiligheid, die belast was met de kwaliteitsborging van de verkiezingen, wordt ook bedreigd. Hij en zijn staf brachten ruim een week geleden een rapport uit met de conclusie dat deze verkiezingen tot de betrouwbaarste ooit behoorden. Zijn ontslag volgde onmiddellijk net als bedreigingen aan zijn adres. De advocaat DiGenova, lid van Trumps juridische team, riep in een podcast op om Krebs te halen en ‘te vierendelen en te executeren’. Er kwamen felle protesten, gelukkig ook van Republikeinse kant, en DiGenova loopt de kans zijn licentie als advocaat kwijt te raken. 

Zulke opruiende en haatdragende taal kan makkelijk aanleiding worden tot geweld, zeker onder de volkomen verblinde harde kern van Trump aanhangers, die alleen nog informatie van complotsites gelooft en alle andere nieuws per definitie aan de sinistere maar niet bestaande ‘deep state’ – geheime macht in het staatsapparaat – toeschrijven, die leeft op kinderbloed en er op uit zou zijn van Amerika een linkse dictatuur te maken. Naar aanleiding van deze gevaarlijke oproep, deed Gabriel Sterling, een Republikein die medeverantwoordelijk is voor de verkiezingen in Georgia, in scherpe bewoordingen een beroep op de president om een einde te maken aan dit soort onzin, voordat er werkelijk doden vallen. De enigen die echt de verkiezingen proberen te stelen, zijn Trump en zijn fanatiekste aanhangers. Zij geloven ook de nieuwsberichten van de gewone media niet. Want ‘ze zitten allemaal in het complot’. Ook Fox News, doorgaans het propagandakanaal van Trump, dat nu Bidens overwinning toegeeft, wordt nu door hen verworpen als betrouwbare bron. Juridische en procedureel gezien, heeft Trump geen opties meer. Het enige wat hem nog lest is de waanzin van deze aanhangers aanwakkeren en hen verleiden tot geweld. En gezien zijn paranoïde reacties op zijn verlies, is het niet uit te sluiten dat hij zich tot zulke middelen zal verlagen. Zijn schip zinkt en hij lijkt het land met zich mee de diepte in te willen trekken.