Valse profeten worstelen met de waarheid

De schok kon voor veel Trump-supporters niet groter zijn. Het departement voor Binnenlandse Veiligheid van de VS, onderdeel van Trumps eigen White House, kwam afgelopen donderdag met een verklaring dat deze presidentiële verkiezingen ‘de meest betrouwbare verkiezingen in de Amerikaanse geschiedenis’ waren. Daar zal Trump ongetwijfeld woedend op reageren, met weer nieuwe ontslagen tot gevolg.

Steeds meer Republikeinse leiders roepen de partij en de president op om de realiteit te accepteren en mee te werken aan een goede overdracht van de macht, al blijft Trumps fanatieke achterban krampachtig geloven in zijn beschuldigingen van fraude. Ook sommige evangelische leiders, zoals baptistenpredikant Robert Jeffress , die pal achter Trump stonden, accepteren de uitslag nu en roepen hun achterban op te bidden voor Joe Biden en een vredige machtsoverdracht.

Er is één groep die dat beslist niet doet. Dat zijn de Kingdom Now ‘profeten’ en ‘apostelen’ en welvaartsevangelisten. Zij kunnen niet anders. Zij ontvingen immers ‘openbaringen’ dat Trump zou winnen. Ze noemen de uitslagen ‘nep’.  Toch merk je dat sommige ‘profeten’ nu – voor alle zekerheid – een kleine voorwaarde aan hun openbaringen gaan toevoegen: ‘Het is nodig dat christenen hun autoriteit gebruiken in de hemelse gewesten.’ Maar dat hadden zij zelf toch al gedaan? Ron Henderson, de welvaartsprofeet die leert hoe je toegang krijgt tot het hemelse gerechtshof en claimt zitting te hebben in de ‘Raad des Heren’, had met die ‘Raad’ Trumps presidentschap al verordend. Wat wil je nog meer?  Zulke kletskoek zou vermakelijk zijn, als het niet zo ongelooflijk arrogant en godslasterlijk was. Wat te denken van de recente ‘openbaring van God’ aan Rick Joyner dat een burgeroorlog gerechtvaardigd is om Trump aan de macht te houden? Met meer dan 200.000 volgers op YouTube kunnen zulke leugens goedgelovige dwazen aanzetten tot ernstige misdaden. 

Misschien levert deze verkiezing toch nog iets goeds op, als sommige charismatici eindelijk gaan beseffen dat ze valse profeten volgen. Laten we de balans opmaken. Eind 2019 vroeg de bekende charismatische tv-maker Sid Roth twintig top-‘profeten’ om hun voorspelling voor 2020 te geven. Geen enkele van hen voorzag de corona crisis. Het zou een jaar van opwekking worden met volle stadions en van grote materiële welvaart, met name voor christenen. Corona gooide roet in het eten, maar geen nood, ze gingen dat virus met hun ‘apostolische autoriteit’ te lijf. Rodney Howard-Browne verbood het de VS binnen te komen, Kenneth Copeland vervloekte het en ‘blies het weg’, Shawn Bolz van Bethel profeteerde eind februari dat het met Pasen zou verdwijnen. Andere profeten, waaronder Bill Johnson en Chris Valloton van Bethel, gelastten in een gezamenlijke digitale actie het virus te stoppen. Het hoeft geen betoog hoe weinig effectief hun toverformules waren.

Zonder uitzondering profeteerden zij Trumps overwinning en veel van hen blijven dat volhouden. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er uitzonderingen zijn. Chris Valloton van Bethel bood openlijk zijn excuses aan voor zijn valse profetie over Trump. Helaas haastte hij zich daarbij te verklaren dat dit hem geen ‘valse profeet’ maakt. Gods Woord doet dat wel, mede gezien zijn andere profetische missers en Bethels openlijke omarming van New Age-leringen. En zijn geloofwaardigheid verdween helemaal, toen hij onder druk van zijn volgers zijn excuses al snel van Instagram verwijderde. De Heilige Geest overtuigt van zonde. Hij inspireert ons niet tot halfslachtige excuses en goedpraten van wat verkeerd is. De woorden en daden van deze valse profeten getuigen niet van een werk van de Geest.