In vrijheid beledigd

In Nederland zijn inmiddels 100.000 handtekeningen opgehaald voor een petitie om het beledigen van de profeet Mohammed te verbieden. Dat verbaast me niets. Nederland heeft een grote moslimgemeenschap. En het eerbiedigen van de profeet Mohammed staat bij moslims hoog in het vaandel, ook bij hen die aanslagen naar aanleiding van cartoons verafschuwen.

Ik deel trouwens de afschuw van de betreffende tekeningen. Ik vind ze smerig en ik denk dat je zo überhaupt geen mensen moet afbeelden, of het nu Mohammed betreft of niet. Ik zou ze ook niet in een onderwijssetting aan minderjarige kinderen willen tonen.

Dat het een religieus figuur betreft, maakt het extra onsmakelijk. Wellicht moet je zelf een idee hebben van iets wat heilig is om je te kunnen voorstellen hoe diep dat raakt. Als Jezus zo afgebeeld zou worden, zou ik dat ook walgelijk vinden. Voor iemand die denkt dat alle religies op sprookjes berusten, is dat misschien moeilijk in te leven. Maar zou je willen dat jou moeder of vader zo afgebeeld zou worden?

Kortom, ik ben geen fan van dit soort ‘satire’, en ik kan me de boosheid bij moslims wel indenken. Toch zijn er ook verschillen. Zo is er voor christenen geen Bijbelse opdracht om de eer van Jezus te verdedigen, zoals moslims wel op willen komen voor de eer van Mohammed. Christus heeft zichzelf al vernederd, en wel tot de marteldood. En hij is daarna door God verhoogd en heeft de Naam boven alle namen gekregen. Een vies tekeningetje kan geen krasje maken op die glans van heerlijkheid.

Zelf maakte Jezus duidelijk geen behoefte te hebben aan de goedbedoelde verdediging van Zijn eer. Hij gaf de discipelen op hun kop toen ze vuur uit de hemel wilden neerroepen op een Samaritaans dorp waar Jezus niet welkom was. En Hij sprak hen die gesmaad werden om hun geloof in Jezus zalig en leerde hen te wachten op hun beloning. Kortom, onze eer moet in navolging van Jezus wel een stootje kunnen hebben.  

Ook vind ik als christen dat vrijheid van geweten fundamenteel verbonden is met menselijke waardigheid. De vrijheid om te kiezen is door God aan mensen geschonken, en C.S. Lewis schreef in zijn boek ‘De Grote Scheiding’ dat het die vrijheid is waarin mensen het meest op hun Maker lijken. Liefde kan niet bestaan zonder vrijheid om niet lief te hebben. Die vrijheid kan misbruikt worden en ik denk dat de cartoons daar een voorbeeld van zijn. Toch heb ik liever belediging in een vrij land, dan gedwongen eerbetoon in een dictatuur.

De laatste ‘christelijke’ reden waarom het verbieden en strafbaar maken van belediging onwenselijk is, heeft te maken met de realiteit van vervolging. In landen zoals Pakistan, waar blasfemiewetten van kracht zijn, leidt dit tot ongekend misbruik en repressie van andersgelovigen. Bovendien is debat daardoor niet mogelijk, wat weer leidt tot onbegrip en verwijdering. Juist als je in vrede naast elkaar moet leven als andersgelovigen, is debat onmisbaar. En daarom ook de vrijheid om kritiek te uiten. Met woorden of tekeningen.