Ernstig verliefd op Trump

Steeds meer mensen lijden eraan: een obsessie met de Amerikaanse president Donald Trump. Een obsessie die doet denken aan een ongezond soort verliefdheid, die zich bij de één uit in blinde adoratie en bij de ander in diepe walging en afkeer. Arnon Grunberg merkte vrijdag in NRC Handelsblad op: “De afkeer of zelfs de haat van Trump, die begint te lijken op ernstige verliefdheid, is misschien begrijpelijk, maar hoort toch vooral thuis in de roman, bij voorkeur de Duitse of Russische.”

Trump brengt massaal hoofden op hol, richting kolkende haat of extatische verheerlijking. Het is goed te merken dat hij ervaring heeft in de entertainment-business. Amerika-correspondent Erik Mouthaan schreef: “Vooral is hij een president die altijd in ieders hoofd zit, altijd in het middelpunt wil staan, die zich laaft aan de haat van zijn tegenstanders. Een presidentschap als reality-tv: wie is de nieuwe vijand, komt het goed, wordt de crisis afgewend in deze aflevering of komt er een cliffhanger?”

De populariteit van de Trump-soap bereikt, nu de verkiezingen zo dichtbij zijn, een kookpunt. Die Trump- en Amerika-obsessie heeft wel een schaduwkant. Hebben we nog oog voor wat er buiten Amerika gebeurt? In onze eigen buurlanden? Of in China, dat uitgroeit tot de grootste wereldmacht? Wat weten we van de miljardenbesluiten die de Europese Commissie neemt? (Arjen Lubach besteedde daar zondag aandacht aan.) “Het gebrek aan interesse in wat er in omliggende landen gebeurt en wie er de dienst uit maken, is problematisch,” zei Anna van der Vleuten, hoogleraar Internationale Betrekkingen, pas op RTLnieuws.nl “Op het eerste oog zijn sommige ontwikkelingen in onze buurlanden misschien minder sexy dan een strijd tussen Biden en Trump. Maar die kunnen wel een veel grotere impact hebben op ons dan wie er uiteindelijk in het Witte Huis zit.”

Vanuit christelijke perspectief heeft die hyperfocus op de VS ook een kwalijke kant. We kunnen de écht beslissende gebeurtenissen over het hoofd zien. Gods Koninkrijk is vaak een op-z’n-kop-koninkrijk. God werkt bij voorkeur door wat dwaas en onbeduidend is en niet meetelt in de ‘brave new world’. De opwekking op de Hebriden in 1949 begon bij het trouwe gebed van twee hoogbejaarde vrouwen. Hoeveel van die ‘verborgen helden’ zouden er vandaag zijn? Mensen die nooit het nieuws halen, nooit trending topic zijn, nooit op een podium worden gehesen, maar grootheden zijn in Gods Koninkrijk.