God in het complot?

De complotverhalen van QAnon zijn ‘absoluut waar’. Dat heeft God hem geopenbaard, zegt ‘profeet’ Johnny Enlow in internetgesprekken met Steve Schulz (van Elijah Streams) en zijn eigen website. Dit QAnon-geloof in een verborgen pedofiel netwerk van machthebbers die wereldheerschappij nastreven, vergiftigt ook het denken van steeds meer Nederlanders. Op het binnenhof bedreigen zij onze politici en maken hen uit voor ‘kinderverkrachters’, in Den Bosch veroorzaakten ze opstootjes en in Breda vielen ze een teststraat aan.  Maar juist QAnon zelf heeft het karakter van een complot. Niemand weet wie erachter zit en QAnon levert alleen insinuaties, geen harde bewijzen. Als we Enlow moeten geloven, zit God dus in dit complot. 

Enlow is de grote ‘profeet’ achter het Zeven Bergen Mandaat, de strategie van de charismatische beweging om Gods Koninkrijk in deze wereld te vestigen. In de interviews legt Enlow een directe verbinding tussen dit mandaat en QAnon.  Hij claimt regelmatig ontmoetingen met God te hebben en hoort dus uit eerste hand wat ‘waar’ is en wat er gaat gebeuren. Trump gaat de verkiezing winnen. Maar op de vraag van Schulz of de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat zullen behouden, antwoordde Enlow dat het momenteel moeilijk is Gods stem te verstaan, omdat er zoveel dingen gebeuren. Een heel slimme uitvlucht die een vals profeet verraadt! 

Maar geen nood. Vanaf begin deze week interviewt Steve Schulz elke dag ‘weerprofetes’ Kat Kerr in een countdown naar de verkiezingen. Zij ontvangt dagelijks een update van God over de Amerikaanse verkiezingen en volgers kunnen Kerr zelfs online vragen naar Gods mening over de verkiezingskandidaten. ‘Wat vindt God van het grove en beledigende taalgebruik van Trump?’ Dat is voor God geen probleem: ‘Niemand is volmaakt; dit hoort nu eenmaal bij Trump.’ Kerr voegt eraan toe dat zij de engelen in de hemel ook ‘Sleepy Joe’ hoort zeggen, Trumps scheldnaam voor Biden. Ja, dat klinkt echt hemels! Gods agenda voor Amerika is ‘om de hemel op deze aarde te vertegenwoordigen’, heeft God haar geopenbaard. ‘Waarom zouden jullie op een schurk [Biden] stemmen, als Ik jullie een superheld [Trump] gegeven heb?’ Geweldig dat we zo’n profetes hebben, die de hemel van binnen kent! Maar gezien haar valse claims van macht over stormen, kunnen we haar ‘openbaringen’ ook beter indelen in de categorie ‘leugen en bedrog’. 

Zowel J. Enlow als Kerr voorspellen dat Trump zal winnen en dat er geen burgeroorlog komt. Dat is verwarrend, want hun collega ‘apostel-profeet’ Rick Joyner, die ook regelmatig de hemel aandoet, had juist van God vernomen dat een burgeroorlog onvermijdelijk was en dat gelovigen zich moesten bewapenen. De Amerikaanse samenleving is doodziek, maar de bizarre wereld van deze ‘profeten’ is nog veel zieker. En dit is de beweging waar Trump zijn geestelijke advies zoekt. Welke hoop is er dan voor Amerika? Zij krijgt deleiders die zij verdient. Het blijft een uitzichtloze verkiezing.

Net als veel andere profetische charlatans stelde Enlow dat ‘2020’ een jaartal van diepe geestelijke betekenis was, gebaseerd op 2 Kronieken 20:20, ‘Vertrouw op Zijn profeten en u zult voorspoedig zijn.’ Met dit mystieke en manipulatieve schriftgebruik trekken zij argeloze gelovigen af van Gods Woord. ‘Geloof ons nu maar; we weten het beter.’ Hier is het ware tegengif: Geloof Christus die zei: ‘Wacht u voor de valse profeten, die in schapenvacht tot u komen, maar van binnen zijn zij roofgierige wolven.’