Jodenhaat op Twitter

“Hitler kan me niks schelen, zwarte mensen kunnen me iets schelen.” Dat schreef de Britse rapper Wiley deze week op Twitter. Hij noemde Joden ‘slangen’ en ‘lafaards’, beweerde dat ze een oorlog voeren tegen zwarte mensen en verantwoordelijk zijn voor de slavenhandel. Daarnaast vergeleek hij Joden met de Ku Klux Klan.

Voor een flink aantal Twitter-gebruikers waren deze tweets de druppel. Ze vinden dat Twitter niet genoeg doet om de verspreiding van Jodenhaat tegen te gaan.  Joden en niet-joden uit allerlei landen besloten maandag om 48 uur lang geen gebruik te maken van het platform.

Ze voerden actie met de hashtags #NoSafeSpaceForJewHate en #48HoursSilence en veranderden hun profielfoto. Onder de deelnemers zijn Harry Potter-acteur Jason Isaacs, oud-voetballer Gary Lineker, zangeres Sophie Ellis-Bextor en de Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis, maar ook organisaties zoals Greenpeace.

Het is bizar dat het gif van de Jodenhaat zich al eeuwenlang verspreidt, binnen en buiten de kerk. In de Bijbel lees je er al over, over Haman die het Joodse volk compleet wil vernietigen en uitroeien (Esther 3:1). Daarna zijn er nog heel wat ‘Hamans’ opgestaan met dezelfde droom. En toch: het Joodse volk is er tot op vandaag. Een wonder op zich.

De Duitse schrijver Jochen Klepper (1903-1942) voelde van heel dichtbij de giftige adem van Jodenhaat. Als ‘volbloed’ Duitser had hij eerst niets te vrezen van Hitler. Maar hij trouwde met een Joodse vrouw, Johanna. Dat veranderde alles. De ijzeren vuist van het naziregime kneep hem langzaam de keel dicht. Jochen en zijn gezin werden de dood in gedreven.

Op 30 augustus 1935 schreef hij in zijn dagboek: “We zien dagelijks de dood voor ogen, langdurig en van zeer dichtbij. Ik klamp me vast aan woorden als deze: ‘En God is getrouw: Hij zal niet toelaten dat u verzocht wordt boven wat u aankunt, maar Hij zal met de verzoeking ook de uitkomst geven om die te kunnen doorstaan.’ Steeds opnieuw dringt het tot je door: eeuwen stellen niets voor. De menselijke tragedie verandert niet, en het mysterie van het Joodse volk is überhaupt alleen met Bijbelse woorden uit te drukken. ‘Moderne’ woorden daarvoor bestaan niet. Wat er nu gebeurt, verneem je niet uit de krant of van de radio, maar alleen uit de Bijbel.”

Deze column is eerder gepubliceerd door het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ), zie ook www.lcj.nl.

2 thoughts on “Jodenhaat op Twitter

 1. Voor de duidelijkheid, rapper Wiley is Richard Kylea-Cowie, bekend als de godfather van het ‘grime’-genre. Letterlijk het ‘vuiligheidsgenre’.
  Teleurstellend dat Krijn de vinger niet legt (durft te leggen) bij de islam als oorzaak van de opleving van antisemitische praktijken die in beschaafd Europa tot een duister verleden leken te behoren.
  Toch is voor ieder die al wat ouder is, het verband tussen de groei van antisemitisme en de massale immigratie evident.
  Om die ongemakkelijke waarheid te negeren wijst men liefst alleen naar extreem rechts, of vlucht men – zoals Krijn nu doet – in een algemene (= veilige) beschouwing van antisemitisme door de eeuwen heen. Maar het zijn in de eerste plaats islamitische allochtonen, m.n. jongeren, die antisemitische praktijken aanwakkeren, de Holocaust goedkeuren en Joden belagen. Hun antisemitisme wordt versterkt door een afkeer van Israël en gelegitimeerd door het islamitische geloof. De Koran noemt Joden ‘apen en zwijnen’.
  https://www.rd.nl/kerk-religie/antisemitisme-door-duitse-moslims-groeit-1.1561840
  https://likoed.nl/2014/09/waarom-moslims-joden-moeten-haten/

 2. Jodenhaat vinden we niet allen op media als Twitter, maar helaas ook in politieke partijen, theaters, kranten, tijdschriften, radio, tv en ja vooral ook in gevestigde kerken en sekten.

  Antisemitisme is een afgeleide van Anti-Shem = tegen de Naam van de God van Israël. JHWH de God van Israël wordt gehaat omdat goddelozen Zijn Woorden van de Tien Geboden niet kunnen verdragen: Gij zult niet stelen, Gij zult niet vreemdgaan, Gij zult niet begeren uws naasten vrouw. Zie alle details in Exodus 19-20.

  Jodenhaat leefde al ten tijde van de Farao’s die Joodse Jongetjes liet verdrinken in de Nijl. Lees het Boek Exodus. Lees het Boek Esther: Mordechai en Esther, zij konden voorkomen dat de Amelekiet Haman heel het Joodse zou elimineren zoals ook Hitler probeerde in 1933-1945. Drie jaar na de Holocaust kregen de Joden een eigen Staat ISRAEL, uitgeroepen door David Ben Goerion op 14 mei 1948. De wereld knarsetand tot op deze dag.

  Wie meer wil lezen over de huidige wereldwijde Jodenhaat van 2020 kan ik aanraden om buiten de Bijbel, van Genesis tot en met Openbaring een Joods Boek, vooral ook te lezen:

  1* Peter Siebelt: Modus Operandi…De pro-Palestijnse lobby en de kruistocht [verraad] van kerken.

  2* Tom S. van Bemmelen: 150 Palestijnse Fabels. Feiten voor een beter begrip van het conflict tussen de Arabieren en Israël.

  3* Els van Diggele: Heilige ruzies. Op dit multireligieuze stuk grond in Israël strijden niet alleen de drie monotheïstische godsdiensten met elkaar, maar vindt er ook een gevecht plaats binnen de christelijke zuil.

  4* Els van Diggele: Hoe Nederlandse media ons dagelijks beetnemen…Een Pamflet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *