Erdogan de Veroveraar

Jammer dat ik mijn smartphone niet gelijk bij de hand had. Wat ik daar zag was echt een symbolisch plaatje. Twee jonge vrouwen, van top tot teen in diep zwart gekleed, staan voor de beroemde middeleeuwse kathedraal, de Hagia Sofia. Beide vrouwen maken een V-teken. Wij zullen overwinnen. Hun kleine actie duidt op een strijd die al jaren woedt. De Hagia Sofia moet opnieuw moskee worden. En nu, tien jaar later is het zover. Nog een weekje wachten en dan zullen er in de 14 eeuwen oude kerk weer islamitische gebeden klinken. ‘De tweede overwinning’ heet het onder Turkse moslims. De eerste overwinning was in 1453 onder leiding van Mehmed ll, nu in 2020 vindt onder president Tayyip Erdogan de tweede overwinning plaats. Onder het bewind van Erdogan is een eind gemaakt aan het besluit van de stichter van de Turkse Republiek Atatürk die in 1934 de Hagia Sofia veranderde van moskee naar museum. Vanuit de hele wereld wordt verdrietig en teleurgesteld gereageerd. Vooral de Orthodoxe kerken ervaren het als een slag in het gezicht. Maar Erdogan heeft aan niemand een boodschap. Dat feestje uit 1453 wil hij graag nog een keer overdoen. Fatih (= veroveraar) Sultan Mehmet ll, ook wel kortweg Mehmet de Veroveraar genoemd, is zijn grote voorbeeld. Ook hij wil veroveren.

Voor die veroveringen hoef je niet direct naar Turkije af te reizen. Een jaar of zes geleden gidste ik een groep refo-jongeren door Amsterdam. Er stond ook een moskeebezoek  op het lijstje. We belandden in de  Fatih-moskee aan de Rozengracht. Een moskee in een voormalige RK-kerk. Dat doet pijn. Als naam werd gekozen voor: Fatih-moskee. Waarom zouden ze juist voor die naam gekozen hebben? Een naam die rechtstreeks verwijst naar Fatih Sultan Mehmet ll, bijgenaamd de veroveraar. Tja, je kunt de Turkse moslimgemeenschap geen onduidelijkheid verwijten. Nou ja, ze hadden zich natuurlijk van de Nederlandse taal kunnen bedienen, dan was het de Veroveraar-moskee geworden. Ik doe echt mijn best om niet negatief over moslims te zijn. Al jaren probeer ik kennis over de islam te verwerven, regelmatig sla ik de Koran open en ik zoek actief contact met mensen uit de moslimgemeenschap. Gelukkig ontmoet je dan ook gewone vriendelijke, behulpzame medemensen. Maar ik vraag me toch af, wat willen ze nu met zo’n naam? Ik ben er niet gerust op. 

Inmiddels kun je je afvragen hoe het met de vrijheid van de christenen in Turkije is gesteld. Niet best. De druk op hen neemt alleen maar toe. Kerken bouwen is haast onmogelijk en kerkelijke bezittingen moeten met hand en tand verdedigd worden. Eigenlijk spreken de getallen al voor zich. Eind negentiende eeuw was een kwart van de Turken christen, nu is dat nog 0,3 procent. Er werden door de jongeren waarmee ik op stap was ook vragen gesteld. De uitwisseling bleef vriendelijk informatief totdat iemand vroeg hoe het binnen de islam zat met de vrijheid van de mensen die van geloof veranderen. De imam was  niet echt ingenomen met deze vraag. Zijn toon werd niet alleen onvriendelijk, hij werd grimmig. Met verhoogd stemgeluid riep hij een aantal keren: ‘Het geloof is geen spelletje!’ Ik vond het geen sterk argument. Ik vermoed overigens wel dat de Turkse christenen het met de imam eens zullen zijn: het geloof is in Turkije geen spelletje, het is een strijd op leven en dood.

3 thoughts on “Erdogan de Veroveraar

 1. De islam molens malen langzaam maar zeker. Al in begin 2013 werd een stroom van petities aangeboden aan het Turkse parlement om van de Hagia Sophia een moskee te maken. Daarvoor, 2012, was de basiliek van Nicea (Iznik) al een moskee geworden.
  Dat Krijn bedenkingen heeft bij de islam in NL is terecht. Waarvoor velen gewaarschuwd hebben en nog waarschuwen wordt meer en meer werkelijkheid: de islamisering van West-Europa. Inclusief Nederland. Nu al maakt een substantiële moslim minderheid in bepaalde wijken van onze grote en kleinere steden de dienst uit. Vraag het de colleges van B en W die op eieren lopen. Vraag het de politie, hulpdiensten, hulpverleners en medewerkers op EHBO-posten. vooral vraag het de oorspronkelijke bewoners hoe het in (ooit) ‘hun’wijk eraan toe ging… Pompeuze moskeeën en schallende gebedsoproepen benadrukken de macht van de islam. En we stonden erbij en keken ernaar. Dit zijn de scenario’s:
  Tot 5% islam in een samenleving: sociale onrust, intolerantie, bedreigingen, geweld
  5% tot 10% islam: vrijheid van meningsuiting wordt aangetast, oorspronkelijke bewoners weggejaagd, segregatie, politieke onrust, geweld
  10% tot 25% islam: verregaande onlusten, grof geweld en destabilisering van de samenleving.
  25% en meer islam: zie Kosovo en voormalig Joegoslavië.
  >50% islam: Totale dictatuur, verval van wetenschap, onderwijs, gezondheidszorg en welvaart. Andersdenkenden worden vervolgd, geïsoleerd of gedood. Zie Saoedi-Arabië, Iran, Pakistan etc.

  1. Jammer dat de veel mensen dit niet zien. De ogen gaan pas open denk ik als het te laat is.
   Men zou van de geschiedenis kunnen leren.

 2. Erdogan staat niet gelijk aan Islam. Erdogan is een hele enge dictator, die maximale macht willen uitoefenen over iedereen die Turkse roots heeft. Dat Erdogan de islam wil bevorderen, is iets wat vooral in zijn eigen straatje past.
  Binnen de Islam is het net zo goed haat het nijd. Koerden en Syriërs worden net zo min ontzien door Turkije. Saoedi Arabië voert oorlog met tal van buurlanden, die eveneens islamitisch zijn. Turken en Marokkanen zijn alles behalve vrienden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *