Oh Oh Flakkee

Dat liegt er niet om. Kranten berichten: op Flakkee ligt het speedgebruik hoger dan in Amsterdam, Barcelona en Parijs. Hoe ze dat weten? Nee, de Flakkeeënaars zijn niet massaal aan het biechten geslagen. Het is het resultaat van een rioolwateronderzoek. Een week lang in juni en een week in september is het rioolwater op Flakkee onderzocht. Dus in en buiten het toeristenseizoen. Met dit resultaat. Maar Flakkee is toch dat Zuid-Hollandse eiland dat deel uitmaakt van de Biblebelt? Inderdaad. Toch is er al heel lang sprake van buitenproportioneel drugsgebruik. Er wordt wel gesproken over ‘het witte eiland’. Flakkee doet denken aan het andere voormalige eiland: Urk. Het eiland in het noordelijk deel van de Biblebelt

Natuurlijk wordt er naar oorzaken gezocht, of gegist. Veel nieuws komt er niet voorbij. ‘Jongeren zijn hier streng opgevoed, dan gaan ze in de puberteit los’. Ook het argument van ‘verveling’ komt veelvuldig voorbij. Het brengt bij mij geen gevoel teweeg van: o, nu ga ik het begrijpen. Soms denk ik aan meer platte redenen. Er wordt in genoemde gemeenschappen heel veel gedronken. Van overmatig alcoholgebruik word je meestal niet verstandiger, maar wel vatbaarder voor verleiding. Er is altijd wel iemand in de buurt die iets spannends in de aanbieding heeft. En om nog maar een ander plat argument te noemen: ‘we want more’. Meer verdoving en, in het Flakkeese geval, meer oppeppen. Dat is niet toevallig. Oppeppen past beter bij de lokale arbeidsmoraal dan verdoven. En dan is er natuurlijk ook nog altijd het verdienmodel voor de dealers. ‘Genieten en verdienen’ als nieuwe moraal. Het nieuwe totaalpakket.

Maar wat doen die pepmiddelen nu precies? De leukste effecten zijn: ‘gemakkelijke babbel, moeheid wordt onderdrukt, geen honger’. Natuurlijke zijn er ook minder leuke effecten, zoals ‘opgefokt, agressief, niet kunnen slapen’. Maar veel interessanter dan de werking van de middelen blijft de vraag: wat is hun functie? Wat moet er opgevuld worden?

Flakkee heeft inmiddels ook zijn volkszangers. Heerlijke versjes in het eigen vertrouwde dialect. ‘Oh Oh Flakkee’ is de topper. De heimwee naar vroeger wordt bezongen. De heimwee naar het eiland, ‘met je voetbalvelden, discotheken en je strand’. Is dat echt alles? Niet onlogisch dat er naar verruiming gezocht wordt. De geest wil ook wat. Nu de kerk tot het verleden behoort, shoppen we gewoon in het criminele circuit. Dat stop je echt niet met meer preventie, zorg en handhaving, zoals burgemeester Grootenboer kennelijk hoopt. Dat is leuk om ambtenaren aan het werk te houden. We hebben het niet over een lokale ontsporing, we hebben het over een wereldwijde beweging. De hulpverleners op Flakkee zien wel wat in het IJslands model, een aanpak die inzet op bezigheden zoals sport en spel. Leuk, maar ik zou vooral nog niet stoppen met nadenken.

Ondertussen zijn ook de Flakkeese drugsgebruikers gewoon onderdeel van een wereldwijd nietsontziend crimineel circuit. In sommige Zuid- Amerikaanse landen zijn drugscriminelen aan de macht. Je wilt er niet graag wonen. En soms is Zuid-Amerika zomaar plotseling heel dichtbij. Bijvoorbeeld in die martelkamer die de politie deze week in Brabant ontdekte. Dat is letterlijk een IJslandmodel. Met ‘strenge opvoeding’ en ‘verveling’ is lang niet alles gezegd. Flakkee lijkt gewoon opgenomen in de vaart der volkeren. In welke richting? Oh Oh Flakkee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *