De beste worden – een genadeloze eis

“Ik droom ervan in Spanje te spelen, Italië of Engeland. Voor Manchester City, Liverpool, Barcelona, Real. Dat ik de beste van de wereld word.”

Dat vertelt Feliciano (15) in de podcast ‘Fragiele dromen’ van de EO en Radio 1. Hij en zijn broertje Illaijh (14) hebben grote dromen. Feliciano speelt bij ADO Den Haag, Illaijh bij Feyenoord. Ze hebben talent, dat is wel duidelijk. Het geeft ze aanzien in de buurt. Al is hun leven niet makkelijk. Vader is buiten beeld, moeder Angelique moet rondkomen van een uitkering en heeft serieuze gezondheidsproblemen. “Later ga ik heel veel terugdoen”, verzekert Illaijh. “Het gaat goedkomen.”

Maar ze merken dat de voetbalwereld vaak keihard en genadeloos is. Alleen de allersterksten halen het. “Het wordt steeds harder”, vertelt Angelique. “Er zijn gewoon bepaalde jongens die te klein zijn, of niet sterk genoeg, mentaal, geestelijk, dat speelt allemaal mee. Het is altijd weer de vraag: mag je doorgaan of niet? Dat heeft best wel een impact. Op de ouders en de kinderen.”

Van de jongens die in jeugdteams van profclubs spelen, haalt minder dan een tiende het eerste elftal. Sportjournalist Thomas van Veen, maker van de podcast, vertelt: “Uiteindelijk is de absolute top voor heel weinig spelers weggelegd.”

Wat als je het niet zo ver schopt? Dat is de grote vraag die blijft hangen na de podcast. Hoe moet het verder met de afvallers? Met de mensen die niet een flitsende carrière hebben in sport, showbizz of zakenwereld? Die niet schitteren op een podium van een tv-show of kerk? Of die ooit hebben geschitterd, maar wiens ster nu langzaam uitdooft?

In dagblad De Morgen vergeleek psychiater Dirk de Wachter onze tijdgeest onlangs met een speedboot, genaamd TINA: There Is No Alternative. “Die speedboot vaart heel snel, en vooraan staan blitse jongens in dure pakken met hun haren in de wind magnumflessen champagne leeg te spuiten, terwijl hun mooie vrouwen kirren van plezier. Maar achteraan vallen mensen uit de boot, omdat het zo snel gaat en er geen relingen zijn. Door het geraas horen de succesboys dat niet.”

Goddank is de situatie niet hopeloos voor wie overboord tuimelt. Christus zoekt juist de ‘verschoppelingen’, niet de mensen die het ver hebben geschopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *