Het is niet alles goud wat er blinkt

Sommige geestelijke leiders – met name in de charismatische beweging – werken vaak hard aan hun imago en schuwen daarbij soms de overdrijving niet. God neemt zo’n zonde serieus, zoals de geschiedenis van Ananias en Safira laat zien. Toch lijkt dit weinig indruk te maken op veel populaire geestelijke leiders.

Het is opvallend hoeveel Amerikaanse welvaartsevangelisten en profeten hun naam met ‘dr’ sieren. Zo’n doctorstitel wekt de suggestie van een erudiet wetenschapper, en schept een aura van autoriteit. Schijn bedriegt. Sommige ‘welvaartsdoctoren’ schitteren zelfs in domheid. Naast echte doctoraten kan in Amerika zo’n titel op verscheidene manieren verkregen of zelfs gekocht worden.

In de eerste plaats zijn er de ‘eredoctoraten’, die wij in Nederland ook kennen. Zo’n eretitel wordt iemand toegekend voor bijzonder verdienstelijk werk, zonder daarvoor een specifieke studie gevolgd te hebben aan de betreffende onderwijsinstelling. De ontvanger wordt overigens geacht die titel niet te misbruiken door de indruk te wekken deze via wetenschappelijk onderzoek bereikt te hebben. Helaas gebeurt dat met name in Amerika wel.

In de VS vind je instituten die grif zaaien met eredoctoraten. De Oral Roberts Universiteit, opricht door wijlen welvaartsprediker Oral Roberts, heeft veel charismatische leiders voorzien van zo’n titel, waarschijnlijk om hun imago te versterken. Maar dat is tenminste nog een echte universiteit. Er zijn ook ‘brievenbus instellingen’ die geestelijk leiders een eredoctoraat bieden tegen een flinke donatie.

En dan zijn er nog de niet-erkende ‘diplomafabrieken’, waar mensen op basis van summiere onlinecursussen een niet-erkende doctorstitel kunnen bemachtigen. Allerlei bekende welvaartsevangelisten, zoals Dr. Benny Hinn, Dr. Rodney Howard-Browne, Dr. T.D. Jakes, Dr. Joyce Meyer en Dr. Kenneth Copeland hebben daarmee hun naam opgesierd.

Maar ook elders in de Amerikaanse evangelische wereld vinden we helaas diezelfde misleiding, zoals bij Dr. Jerry Falwell, Dr. James White, Dr. Ken Hovind. Dr. Bryan Loritts, een schrijver en predikant in een van de grootste Southern Baptist kerken, heeft z’n titel gekocht bij een obscuur instituut. Het is bedenkelijk dat dit bijna geen protest oproept. Een artikel dat wel deze misstanden onderzocht, noemt het ‘een ziekte’. Hiermee zoeken zulke leiders hun eigen eer en zeker niet die van God. Hij heeft onze leugens niet nodig voor meer geloofwaardigheid.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *