De macht van de fans

Het was een opmerkelijke bericht. Onder de radar van de gevestigde media, en van de gevestigde macht, waren honderdduizenden mensen gemobiliseerd om roet in het eten te gooien van de grote comeback van de Trump campagne.

Het was een controversiële keus van Trump om een rally te houden in Tulsa, een stad waar Corona in de lift zit, en die tevens een zeer pijnlijke racistische geschiedenis heeft. Maar Trump doet het niet goed in de peilingen en hij moet aan de bak wil hij winnen.

En het leek erop dat hij zou scoren. Het liep storm met de aanvragen van gratis tickets. Het ging zelfs zo hard, dat er geclaimd werd dat dit de grootste rally ooit zou worden. Een stadion met 20 000 plaatsen was afgehuurd, en een openluchtgebied met een groot scherm en een podium ingericht om nog eens vele tienduizenden mensen te kunnen herbergen. Er werd gesproken over een opkomst van mogelijk honderdduizenden.

De eigenlijke opkomst van rond de 6000 mensen was een volledige shock voor het campagneteam. Wat was er mis gegaan?

Het Trump team had gerekend buiten de macht van generatie Z. De meesten van hen hebben nog geen stemrecht, maar ze zijn online opgegroeid. En die digitale kennis gebruiken ze op manieren die de boomers in het centrum van de macht amper kunnen bijhouden.

Ze kunnen zich online organiseren, als zo’n ongrijpbare school vissen die je in natuurdocumentaires ziet. Niemand heeft echt de leiding, maar de groep beweegt als een organisme en kan binnen een fractie van een seconde van richting veranderen waar nodig.

Vaak organiseren jongeren zich in fandoms. Een fandom is een online groep die zich identificeert met een bepaald idool, levenswijze, of gemeenschappelijke interesse. De K-pop (Koreaanse popmuziek) fandoms zijn beroemd en berucht om hun acties. Met hun grote aantallen kunnen ze websites en apps platleggen, miljoenen fundraisen voor goede doelen, en aandacht vragen voor maatschappelijke kwesties over de hele wereld.

K-pop fandoms zijn doorgaans divers en progressief en moeten weinig hebben van Trump. Via sociale media werd opgeroepen om gratis kaartjes voor de rally te bestellen. Ze lieten het Trump team in hun hempie staan.

In veel landen is er een kloof tussen de leiders en de jonge generatie. Deze gebeurtenis geldt als een waarschuwing. Jongeren hebben een stem en de digitale middelen om die te laten horen. Wijze leiders luisteren, proberen de kloof te dichten en zijn bereid de kracht van deze generatie te erkennen en in te zetten.

Commentaar op “De macht van de fans

  1. Dat de auteur geen link legt met het totaal door links geïndoctrineerde onderwijs in de USA en deze jongeren van een soort ‘wijsheid’ voorziet waarnaar geluisterd zou moeten worden is te gek voor woorden. We zien hier een groep ‘hackers’ die het democratische proces frustreren. En de
    Democratische Partij zag dat het goed was en Kim ook, want, ja Trump hè, dan is alles geoorloofd…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *