Laagconjunctuur in aantocht

Morgen begint de zomer. Volgens een peiling van EenVandaag gaat bijna de helft van de Nederlanders niet op vakantie. Angst voor een tweede coronagolf is een van de meest gegeven redenen. Dan is er nog een andere grote zorg. De economische ‘zomer’ loopt ten einde, een ‘weersverandering’ hangt in de lucht. Een forse recessie lijkt onafwendbaar mede als gevolg van de wereldwijde maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Verschillende prognoses voor Nederland liegen er niet om. De consumptie en export zullen dalen. De werkloosheid verdubbelt komend jaar tot ruim 7% van de beroepsbevolking. Het hoogste aantal werklozen sinds de oliecrisis in de jaren zeventig. Dit kan nog oplopen als er een tweede coronagolf komt. De onzekerheid over behoud van werk en voldoende financiële middelen neemt dan ook toe.

Wat als de voorspellingen gelijk krijgen? Gaan de zorgen met ons op de loop en kiezen we voor onszelf? Draaien we de geldkraan voor de ontwikkelingslanden nog verder dicht? Óf leiden de gevoelens van angst en onzekerheid misschien ook tot andere ingevingen? Het zijn stemmingen die ons zomaar tot bidden kunnen aanzetten. We kunnen ook de Bijbel lezen. Waar wij ons eerder zorgen maken om gebrek, benadrukt de Bijbel vooral de gevaren van rijkdom en hebzucht. Teveel (zelf)zekerheid en weelde leiden zo gemakkelijk af van waar het echt om gaat. Ze verhinderen het resoluut navolgen van de Heere Jezus. Hij confronteerde het menselijk hart met de uitspraak dat het makkelijker is voor een kameel om door het oog van een naald te kruipen dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan.

Aan het begin van de 21ste eeuw bracht Stichting de Westerse Bijbel op ludieke wijze de zogenaamde ‘Westerse Bijbel’ uit. Met de ondertitel: ‘geknipt voor de 21e-eeuwse consument’. Een bundeltje met passages uit de Bijbel over geld en materialisme, maar waar de waarschuwingen tegen de gevaren en gevolgen ervan opzichtig uit waren geknipt. Zo konden Westerse christenen ongehinderd als kippen zonder kop doorgaan met het najagen van de illusie van aardse rijkdommen.

De Bijbel roept ons tot heel andere prioriteiten: ‘Zoek eerst het koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid’. Een dreigende economische crisis kan toch winst opleveren als we daardoor ons vertrouwen op God stellen. In plaats van wanhoop, een hoopvolle toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *