De stille Stad

We waren vorige week nog net op tijd voor een dagje ‘rustig Amsterdam’. Goed, de terrasjes zijn net weer open, maar het loopt beslist geen storm. Dat wordt al duidelijk als we op het Centraal Station aankomen. We zien geen hordes mensen, we zien de stad. En het geluid is ook anders. Geen rolkoffer te horen, gekker nog, we horen Nederlands praten. En op de Dam zijn veel meer duiven dan mensen. En dan de Wallen: leeg. ‘Greenlight district’, lees ik op een van de pandjes.

Voor corona was het al duidelijk dat het toerisme niet onbelemmerd door kan gaan. Alle grote steden kreunen onder de druk van de toeristenstromen. We staan voor de vraag: willen we echt al onze historische binnensteden opofferen aan de toeristenbranche. Hoe dan ook, het loopt gewoon vast. De stroom van bijvoorbeeld Chinezen wordt voortdurend groter maar de binnenstad word niet groter, die wordt alleen maar voller en voller. Tijd voor een inhoudelijke discussie over de verdere ontwikkeling van het toerisme. Vroeger had je pelgrims, later ontdekkingsreizigers en weer later kleine groepen mensen die steden en culturen wilden ontdekken. In de vorige eeuw is het massatoerisme ontstaan. Het vertoont kenmerken van prostitutie: zo veel mogelijk genieten voor zo weinig mogelijk geld bij een ander. En zo verzieken we elkaars steden. Is het tij te keren?

Wellicht moeten we toeristen meer gaan zien als een soort seizoenvluchtelingen. Dus waarom geen mini-inburgeringscursus? Niet zo maar even lukraak op reis gaan, maar eerst basiskennis eigen maken over cultuur, geschiedenis en taal. Daarnaast zou een belasting heffen ten bate van daklozen niet meer dan fair zijn. De huizenmarkt in de steden is nog meer onder druk gekomen omdat het lucratiever is om je pandje aan toeristen te verhuren dan normale bewoners. Dus als je je eigen paleisje nu en dan kan verlaten om ver weg ook nog even prettig te wonen, dan moet er toch iets kunnen overschieten voor mensen die helemaal geen huis (meer) hebben. Misschien is er nog meer te bedenken om de toeristenstromen in te dammen. Reizen moet weer moeilijker worden. Erg? Nou ja, misschien krijgen we weer wat tijd en zin om met onze buren contact te zoeken.

Commentaar op “De stille Stad

  1. Raak doorzicht op een moderne ontwikkeling! Proficiat ook met dit nieuwe initiatief. Daar keken we naar uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *