De beelden vallen

Een man sterft onder de knie van een politieman en binnen twee weken vallen de beelden. Columbus zijn kop ging eraf in Amerika. Koning Leopold de tweede moest in Antwerpen preventief verwijderd worden nadat hij onder handen genomen was. En slavenhandelaar Edward Colston in Bristol viel van zijn sokkel en belandde in de haven. Ook andere symbolen gaan eraan. De vlag van de confederatie in Amerika, het symbool van de slavernij, mag niet meer gevoerd worden op marineschepen (ja, dat gebeurde blijkbaar nog steeds). En borstbeelden van theologen die de slavenhandel verdedigden en leiders van de KKK worden nu ook ter discussie gesteld.

Er is wat aan de hand in de wereld. Het is een tijd van oproer en onrust, van wakker worden en verschuiving, van onstabiliteit, maar ook van hoop. Binnen de wereldwijde protestbewegingen zie je twee groepen. De anarchistische relschoppers, die willen dat de orde eraan gaat en die vooral dingen kapot willen maken. Onder hen zijn ook radicalen van allerlei snit die de onrust aan willen grijpen om hun eigen maatschappelijke agenda erdoor te drukken. Waarschijnlijk is dat in elke revolutie zo geweest.

Maar ik denk niet dat dit de drijvende kracht is. Er is iets diepers aan de hand. Onrecht dat lang genegeerd is, komt naar de oppervlakte. En wij zullen allemaal positie moeten bepalen. Deze tijd roept om zelfonderzoek. En niet het soort dat georganiseerd wordt door een commissietje, dat over een jaar of wat met een rapport komt. Er waart een geest van revolutie en die gaat daar niet op wachten.  

De beelden zijn maar symbolen van onrecht. Krachtige symbolen, want het onrecht dat ze vertegenwoordigen is geen verleden tijd voor veel mensen. Als er een hakenkruis verschijnt op een muur, raakt dat Joden diep, want in de naam van dat symbool zijn hun voorouders vermoord. Google even op koning Leopolds bewind in Congo en je begrijpt waarom zo’n beeld eraan gaat. Of liever gezegd, eraan moet.

We hebben mensen op een voetstuk gesteld die tienduizenden brute moorden op hun geweten hadden. Niet vanwege die moorden, maar vanwege hun verdiensten voor de samenleving, oftewel, de welvaart die het ons gebracht heeft.

Als protestanten begrijpen wij waarom een beeldenstorm soms onvermijdelijk is. Maar het is niet genoeg.  De afgoden in ons hart moeten eraan. De trots, de hebzucht en het verlangen naar macht, ten koste van anderen. Laat de kerk opstaan en de samenleving voorgaan in verootmoediging.

3 thoughts on “De beelden vallen

  1. Hoezo zelfonderzoek? In de tijd dat de VOC slaven vervoerde, aangeleverd door zwarten, had de gewone man, nog maar net verlost van lijfeigenschap en horigheid, in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden het niet veel beter om nog maar te zwijgen van de erbarmelijke toestanden onder de arbeidende klasse in de 19e eeuw.
    Hoe vreemd: mensen die zelf nooit slaven hielden moeten door het stof voor andere mensen die zelf nooit slaaf geweest zijn en leven in landen waar zij hun recht kunnen halen.
    Ik blijf maar zitten met de vraag waarom ondanks die vermaledijde, witte, racistische samenleving die het westen zou zijn, miljoenen mensen met een kleur toch zo heel, heel graag daar naartoe willen.

  2. Beelden van George Washington, Thomas Jefferson en andere historische figuren in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en het hele westen worden neergehaald. Maar de lang geleden overleden dictator Lenin wordt in het Duitse Gelsenkirchen geëerd met een standbeeld. “De tijd voor monumenten voor racisten, antisemieten, fascisten, anticommunisten en andere relikwieën uit het verleden is voorbij” volgens de voorzitter van de Marxistisch-Leninistische Partij van Duitsland (MLPD), in een triomfantelijke verklaring.
    Lenin is kennelijk oke, maar het monument voor Abraham Lincoln is al doelwit geweest van Black Lives Matter, terwijl deze man als de president de oorlog leidde om de slaven te bevrijden en daarom werd vermoord.
    Als dit geen oorlog is tegen de westerse beschaving. En het westen? Het westen lijdt aan zelfhaat en deze ziekte heeft een terminaal stadium bereikt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *