Er is leven na het bubbelbad

Als Nederlandse kerk hebben we jarenlang in een bubbelbad gezeten. Het was gezellig en warm, en we hadden alle tijd om te vergaderen. Bijvoorbeeld over de vraag hoe we jongeren bij de club houden.

Maar wat is er nou gebeurd? Iemand heeft een gigantische emmer koud water in ons bubbelbad leeggegooid. Da’s schrikken! Gaat het ooit weer lekker warm worden? Wanneer komen de bubbels terug? Kunnen we straks weer gewoon verder met ons ‘kerkelijke leven’, onze discussies en beleidsplannen?

“Het is crisis!” roepen we in koor. De waarheid is: ziekte, dood en oorlog gaan al eeuwenlang rond. Alleen hier in Nederland hadden we ons bubbelbad. Dat hield ons lekker warm en verdoofd. Nu zien we weer: het leven is niet maakbaar. Het is geen McDonald’s-menu dat je zelf kunt samenstellen (met of zonder frietsaus).

De bubbelbadjaren zijn voorbij. Da’s heftig. Maar het goede nieuws is: er is leven na het bubbelbad. Luister maar naar de verhalen van christenen die vervolgd worden. Vandaag en vroeger. Zij laten zien: door Christus kun je dealen met doodsangst. Hoe bizar en onwerkelijk het ook klinkt: De eerste christenen vonden het zelfs een eer om voor de leeuwen geworpen te worden en voor hun Heiland te sterven. Rond 251 ging in het Romeinse rijk een ernstige ziekte rond, mensen stierven massaal. Christenen vielen erg op door hun gedrag. Want zij trokken zich niet terug als bange muisjes, maar ontfermden zich over zieke en stervende mensen. Zonder onderscheid en zonder angst zelf besmet te raken (zie het artikel: Wat je tijdens de Coronacrisis kan leren van de vroege kerk).

De Deense predikant Kaj Munk, die vanwege zijn verzet tegen Hitler is vermoord, schreef: “Vroeger was ik altijd ernstig, maar nu fluistert Christus mij in het oor: Laat ze ons op Goede Vrijdag maar doodslaan, we houden ze op Pasen toch voor de gek! En sindsdien raak ik nergens meer van in de war.”

‘Heilig lef’ kun je het noemen. De kerk vandaag kan misschien wel zo’n scheut ‘heilig lef’ gebruiken. Dan hoeven we ook niet meer te vergaderen over hoe de kerk weer aantrekkelijk wordt voor jongeren.

Deze column is eerder gepubliceerd door het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ), zie ook www.lcj.nl.

Commentaar op “Er is leven na het bubbelbad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *