Marketing in het koninkrijk

Er was een kleine zendingsorganisatie, die merkte dat er bij hun zendelingen in het Midden Oosten behoefte was aan een beveiligde geluidsdrager voor Bijbels materiaal. Ze belden een bevriende zendingswerker die handig was met elektronica, met de vraag of hij zoiets kon maken. Hij gebruikte bestaande techniek en kon binnen enkele weken met iets bruikbaars komen. Kosten waren ongeveer 7 euro per stuk. Al snel werd het in gebruik genomen.

Jaren later werd deze kleine organisatie gebeld door een Amerikaanse club. Zij waren op het idee gekomen een soortgelijk apparaat te maken, niet wetend dat het al bestond. Ze vormden een team van meer dan tien mensen, waaronder ontwikkelaars, fundraisers en webbeheerders. Ze bouwden een website om hun product te promoten en hadden een budget van meer dan een miljoen. Na een jaar of wat van ontwikkelen, kwamen ze met een prachtig apparaat, dat zeer gebruiksvriendelijk was. Alleen was dit professionele product tien keer zo duur als het apparaat dat de kleine organisatie had laten ontwikkelen. Niemand wilde het hebben.

Dit verhaal staat niet op zichzelf. De kerk volgt de wereld in de trend om in te zetten op professionaliteit en marketing. Er wordt bij voorkeur groot gedacht, en er wordt veel waarde gehecht aan de uitstraling van onze gebouwen en aanwezigheid online. Die dingen zijn niet verkeerd, maar uitstraling kan vooruit gaan lopen op de inhoud.

Mooie graphics kunnen je boodschap ondersteunen, en goede organisatie en voldoende budget kan je visie continuïteit geven. Maar het kan heel snel een doel op zich worden. Ik heb veel voorbeelden gezien van christelijke organisaties met goede bedoelingen waar uiteindelijk bijna alles draaide om zichzelf in stand te houden.

Als christenen zouden we bekend moeten staan om de inhoud. Wat we doen en zeggen, niet hoe we ons presenteren. Daarom ziet deze website er eenvoudig uit. We hebben (nog) geen designprofessional in ons team en geen geld om er een te huren. Maar we bidden dat we op deze manier kunnen voorzien in een behoefte aan inhoud. Mooie websites zijn er genoeg.

3 thoughts on “Marketing in het koninkrijk

 1. Goedendag, beste mensen van Zaut,

  Goed dat jullie er zijn! Houd het qua website svp. lekker eenvoudig en focus op de inhoud, zoals mevr. Ten Berghe hierboven ook zegt. Voor je het weet ben je druk met er mooi uit zien, in plaats van met ware woorden te spreken.
  Ik hoop dat zaut een plaats mag zijn waar de waanzin van deze tijd een beetje in perspectief geplaatst wordt en geduid. Daar is denk ik veel behoefte aan. Ik dank jullie vast voor de goede bedoelingen, moge de Heere jullie zegenen.

  Groet,

  Geert-Jan.

 2. Beste mensen,

  In het kader van het bovenstaande artikel lijkt het me beter om ook op de naamgeving te letten: waarom niet gewoon ‘zout’, want wat als het ‘zaut’ zijn kracht verliest?!
  Het lijkt op een veel toegepaste manier om ‘modern’ over te willen komen. Geen fancy website, dan ook geen fancy naam…

  Groet,

  Wim

 3. Ik ben blij met deze website; wie weet is dit iniatief een begin van een soort ontwaken, een wakker worden uit de “christelijke slaap”, die ook over Nederland ligt. Tot nu toe lijkt Viruswaanzin, Cafe Weltschmerts en de Nieuwe Wereld, de belangen van christenen en de rest van Nederland, duidelijk te maken. Ik bid dat oprechte mensen elkaar versterken en elkaar weten te vinden. Bidt en waakt, staat er in de Bijbel; als we ontdekken voor welke zaken, dan krijgen we meer overzicht en richtingsgevoel; worden we strijdbaar voor ruimte en vrede vanuit de rust van Christus onze opgestane Heer. H. gr. Anton

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *