Moedig leiderschap

Op mijn sociale media feeds val ik er op het moment over. Uitspraken van Winston Churchill, Martin Luther King jr, Dietrich Bonhoeffer, Florence Nightingale, Maarten Luther, Elie Wiesel, Corrie ten Boom en vele andere gerespecteerde leiders en denkers. Er is een duidelijke behoefte aan richting en inspiratie van hen die de test van de geschiedenis doorstaan hebben.

Het is niet verwonderlijk dat mensen houvast zoeken. Er zijn zoveel verschuivingen wereldwijd. In het Westen waren we vaak nog gewend om het nieuws op afstand, vanaf onze veilige bank te bekijken. 2020 werd echter het jaar dat het nieuws ons allemaal persoonlijk raakte en ons leven ingrijpend veranderde.

Legendarische woorden in andere tijden gesproken, komen dan weer tot leven. Zo bleek dat Maarten Luther veel zinnigs te zeggen had over wat christenen in een epidemie moeten doen. En Bonhoeffer helpt blank Amerika in deze tijd van protesten te begrijpen dat stilte geen optie is als minderheden onrecht gedaan wordt.

Maar wat des te meer opvalt, is het gebrek aan inspirerend leiderschap van huidige kopstukken in de (wereld) politiek. Het leiderschap van veel politici in deze crisis werd en wordt in veel gevallen gekenmerkt door feiten verdoezelen, risico’s onderschatten, anderen de schuld geven, achter de feiten aanlopen of het hele probleem ontkennen. Mocht er over honderd jaar weer een crisis op deze schaal zijn, welke van de huidige leiders zullen er dan geciteerd worden, en volgende generaties ten voorbeeld zijn?

Mensen verlangen naar leiders die in crisistijd hun volk kunnen inspireren met hun daden, die zelf de offers brengen die ze van anderen vragen en met inzicht en moed de weg wijzen. En niet onbelangrijk, die dichtbij hun volk kunnen staan en troost kunnen bieden.

Dat zulke leiders schaars zijn, hebben we in veel gevallen aan onszelf te danken. Het is makkelijk om je te laten verblinden door leiders die het goed doen in de media, of die meerijden op een paar van je geliefde stokpaardjes. Maar zijn ze ook in staat om dapper en wijs leiderschap te geven als er perioden van onrust en gevaar komen?

Niet alle aantrekkelijke leiders zijn goede leiders. De keuzes die wij hierin maken, zullen niet alleen bepalend zijn voor ons, maar ook voor de generatie na ons. Zullen we hen een erfenis van moedig leiderschap nalaten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *