De twitterpresident

Trump lijkt per Twitter te reageren. Het resultaat is – om het eufemistisch te zeggen – ‘slordige’ communicatie, maar vaak zelfs onware of misleidende verklaringen. Ook tijdens zijn persconferenties deed hij vaak impulsieve, ondoordachte uitspraken, die zijn team vaak voor lastige situaties van ‘damage control’ zetten. Zo probeerden ze zijn opmerkingen over het injecteren met ‘bleekmiddel als probaat middel tegen corona, uit te leggen als ‘sarcastisch’ bedoeld. Maar dat wordt alleen geslikt door fanatieke Trump fan, want wie de uitspraken eerlijk terugkijkt, kan daar geen greintje ironie in ontdekken. Zelfs al zou dat wel het geval zijn geweest, dan moet de conclusie zijn dat dit een wereldleider onwaardig is. Wat wel opvalt is dat iedere communicatie van Trump over de crisis geheel gericht is op zijn herverkiezing.

Toen de staat Michigan in verband met het corona gevaar haar burgers de mogelijkheid bood om een aanvraag in te dienen om per post te stemmen, twitterde Trump op 20 mei: ‘Dit is illegaal en zonder toestemming uitgevoerd door een schurken-staatssecretaris. En ik zal fondsen voor Michigan stoppen als ze deze fraudulente weg op gaan.’

De waarheid was dat het helemaal legaal was, binnen de wet van die staat. Dat geldt voor een aantal andere staten, zoals Iowa, waar ook de mogelijkheid om per post te stemmen geboden werd. Wat was het verschil? Michigan wordt geleid door Democraten, die andere staten door Republikeinen. Trump probeert op oneerlijke manier twijfels te zaaien over de overheid in Michigan.

Trump’s kersverse perssecretaris,  Kayleigh McEnany, werd ondervraagd over deze beschuldigingen. Haar gekunstelde en weinig overtuigende antwoord was dat Trump simpel opdracht gaf aan bepaalde overheden om te ‘controleren of alles correct verloopt’. ‘We moeten blij zijn met zo’n president’ die ‘transparantie’ nastreeft.

Overheidsfunctionarissen per twitter opdracht geven om te zien of iets volgens de wet verloopt? Je moet het maar verzinnen!

Stel je voor dat Rutte de burgemeester van Apeldoorn als ‘schurk’ zou betitelen, vanwege een logische coronamaatregel tegen een vleesverwerkend bedrijf, omdat dit een vrije ondernemer zou schaden in zijn business?

Het is intens triest dat veel Trump supporters op fanatieke wijze elke kritiek op zulke tweets als ‘kwaadaardig’ afdoen, en dat veel conservatieve christenen daar blind in volgen. Dat belooft weinig goeds woord de toekomst van Amerika. ‘God help America’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *